Dersler / Ders Kaydı
Hazırlık sınıfına kayıtlı öğrencilerin Track kayıtları Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılmaktadır. Lisans programına yeni başlayan öğrencilerin ilk yarıyıl (güz yarıyılı) ders kayıtları otomatik yapılmaktadır. Devam eden yarıyıllar için ders seçimleri öğrencinin kendisi tarafından SPARKS üzerinden “Ders Kayıt” sekmesinden yapılmaktadır. Yatay geçiş yolu ile yeni kayıt olan ve ders muafiyeti yapılan öğrenciler ders kayıtlarını SPARKS hesapları üzerinden kendileri yaparlar.
Maksimum (en çok) kredi yükü, genel not ortalaması 2.00 ve üstü olan öğrencilerin ilgili dönemdeki kredi yükünün 6 KHAS kredisi, AKTS kredi sistemine tabi öğrencilerin 12 AKTS üstünde alabilecekleri kredi miktarıdır.
Öğrenciler lisans öğrenimine başladıkları ilk iki yarıyılda dönemlik ders yükünden fazla kredi alamaz. Ders muafiyeti işlemleri sonunda intibakı ikinci yarıyıla yapılan öğrenciler için bu süre bir yarıyıldır. Ders muafiyeti işlemleri sonunda intibakı üçüncü ya da daha üst bir yarıyıla yapılan öğrenciler için bu hüküm uygulanmaz. İlk iki yarıyıldan sonra öğrencinin Genel Not Ortalaması kaç kredilik derse kayıt olabileceğini belirleyecektir.
Herhangi bir yarıyıl sonunda genel not ortalaması 2.00 ve üzeri olan öğrenciler başarılı öğrenci sayılırlar. Ancak bu öğrenciler başarısız oldukları dersleri tekrar etmek zorundadırlar. Bu öğrenciler kredi yükünün üstüne 6 KHAS kredisine, AKTS kredi sistemine tabi öğrenciler de 12 AKTS’ye kadar fazla kredi alabilirler.
Herhangi bir yarıyıl sonunda genel not ortalaması 2.00’ın altında olan öğrenciler sınamalı öğrenci sayılırlar. Sınamalı öğrenciler, bulundukları yarıyıl için öğretim planlarında öngörülen kredi yükünden fazla kredi alamazlar.
İki yarıyıl üst üste genel not ortalaması 1.80’in altına düşen öğrenciler, izleyen yarıyılda başarısız öğrenci sayılırlar. Başarısız öğrenciler, önceki yarıyıllarda başarısız oldukları dersleri, ders kaydı yaptıkları yarıyılda açıldıkları takdirde almak zorundadır. Bulundukları yarıyıl için ders planlarında öngörülen kredi yükünü aşmamak koşuluyla öğrenciler isterlerse not yükseltmek için yeni ders(ler) alabilirler.
Ders kaydı yaptığı yarıyılın sonunda en fazla 6 KHAS veya 12 AKTS kredisi daha alarak mezun olabilecek durumda olan öğrencilerin ders kredi yükleri ilgili birim yönetim kurulu tarafından, öğrencinin statüsüne bakılmaksızın, o yarıyıl sonunda sınavına girilebilecek tek dersin kredisi dahil olmak üzere, en fazla 6 KHAS veya 12 AKTS kredisi arttırılabilir. Başvurunuzu MyKHAS > Formlar alanından yapabilirsiniz.
SPARKS sistemi üzerinden öğrenciler, eğitime başladıkları ilk yarıyıl hariç, her yarıyıl için akademik takvimde belirtilen son başvuru tarihine kadar danışmanının onayını alarak öğretim planındaki derslerden birinden çekilebilirler.
Öğrenciler ancak ilk defa aldıkları derslerden çekilebilirler. Tekrar edilen ve yerine alınmış seçmeli derslerden çekilmezler.
Öğrenciler bir yarıyılda en fazla bir dersten, öğrenim süresi içerisinde en fazla beş dersten çekilebilir. Öğrencinin çekildiği ders alınmamış sayılır, not dökümünde Ç (çekildi) olarak gösterilir.
Tekrar alınan dersler dâhil olmak üzere derse devam koşulları ve başarının ölçülmesine ilişkin koşullar ilgili öğretim üyesi tarafından ders izlencesinde belirtilir, her yarıyıl başında öğrencilere duyurulur ve belirtildiği şekilde uygulanır. Öğrenciler, ilgili birimin belirlediği ilkeler doğrultusunda derslere, laboratuvar ve uygulamalara devam etmek, yarıyıl içinde her türlü sınava ve öğretim elemanlarının uygun gördüğü diğer çalışmalara katılmakla yükümlüdür.
Evet. Öğrenciler, Üniversiteye kayıt yaptırdıkları takdirde daha önce devam ettikleri yükseköğretim programında başarılı oldukları eşdeğer derslerden muafiyet talep edebilirler. Daha önceki diploma programından alınmış bir derse muafiyet verilebilmesi için bu ders en az CC notu ile başarılmış olmalıdır. Ortak Dersler Bölümü tarafından sunulan derslere intibak yapılmaz. Yatay geçiş yapılacak yarıyıl/sınıfa bakılmaksızın, tüm öğrenciler Ortak Dersler Bölümünce açılan birinci sınıfa ait tüm zorunlu/seçmeli derslere kayıt olmak zorundadır. Fakülte ve Bölüm dersleri için muafiyet talebi değerlendirmeye alınabilir. Bu öğrencilerin ders muafiyeti ve intibak işlemleri Kadir Has Üniversitesi Ders Muafiyeti, İntibak ve Not Transferi İşlemleri Yönergesine göre yapılır. Üniversiteye intibakı yapılmış öğrencilerin mezuniyet hakkı kazanabilmeleri için Üniversitede lisans programında en az dört yarıyıl kayıtlı olmaları şartı aranır. Ek Madde-1 kapsamında son sınıfa yatay geçiş yapanlara bu hüküm uygulanmaz.
Sınavlar
Vize sınav tarihleri Fakültenizin web sayfasında duyurulacaktır. Ayrıca yarıyıl başında öğretim üye/elemanı tarafından verilen ders izlencesinde kaç ara sınav yapılacağı, tarihleri ve yarıyıl sonu başarı notuna katkısı belirtilir.
Sınav tarih aralığı Akademik Takvimde belirlenmiş olup, sınav programları web sayfamız duyurular/etkinlikler uzantısı altında ve fakültelerin web sayfasından duyurulur.
Ara sınav veya yarıyıl sonu sınavlarına girmeyen öğrencilere, öğrencinin mazereti dersin öğretim üyesi tarafından geçerli kabul edilmesi halinde mazeret sınavı verilebilir.
Sınav notlarının veya nihai başarı notunun ilan edilmesinden itibaren üç iş günü içerisinde, ilgili birimlere yazılı olarak maddi hata itirazında bulunabilirsiniz. Maddi hata, sınav kâğıdının yeniden değerlendirilmesi niteliğinde olmayan hataları ifade eder. Sonucu ilan edilmiş sınav belgelerinde maddi hata dışında inceleme ve yeniden değerlendirme yapılamaz.
Sağlık veya diğer haklı ve geçerli mazeretleriniz nedeniyle yarıyıl sonu sınavına giremediğiniz takdirde mazeretleriniz fakülteniz yönetim kurulunca kabul edilirse mazeret sınavlarına girebilirsiniz.
İlan edilen tarihte yapılan mazeret sınavına girmezseniz ilgili ders için bir daha mazeret sınavı hakkı alamazsınız.
Genel not ortalaması en az 2.00 ya da tek ders sınavı sonucunda alacağı notun katkısıyla, genel not ortalamasını en az 2.00 düzeyine çıkarabilecek durumda olan, bitirme ödevi, bitirme tezi ve bitirme projesi hariç olmak kaydıyla, mezuniyet koşullarını yalnızca bir dersten başarısız olduğu için yerine getiremeyen azami öğrenim süresi içindeki öğrencilere tek ders sınav hakkı verilir. Bu durumdaki öğrenciler akademik takvimde belirtilen süreler içinde MyKHAS portal üzerinden başvurularını yapabilirler.
Tek ders sınavı, güz ve bahar yarıyılı sonu sınavlarından sonra ya da yaz öğretimi sınavları sonunda yapılır.
Tüm derslerden başarılı olan fakat mezuniyet koşullarını genel not ortalaması 2.00’ın altında olması nedeniyle yerine getiremeyen azami öğrenim süresi içindeki öğrencilere, genel not ortalamalarını en az 2.00 düzeyine çıkarabilecek durumda olmaları koşuluyla, daha önce koşullu başarılı not ile başardıkları dersler arasından seçecekleri bir dersten bir sınav hakkı verilir. Bu durumdaki öğrenciler akademik takvimde belirtilen süreler içinde MyKHAS portal üzerinden başvurularını yapabilirler.
Tek ders sınavında başarısız olan veya not yükseltme sınavı sonunda mezuniyet durumuna gelemeyen öğrenciler, belirlenen ücreti ödemek koşuluyla, daha sonraki yarıyıllarda veya yaz öğretimi sonunda tekrar sınava girebilirler. Öğrenciler azami süresi içinde ise talep etmeleri halinde ders kaydı da yapabilirler.
Mezuniyet / Diploma / Derece
Dört yıl süreli eğitim-öğretim yapılan fakülte programlarının öğretim planında yer alan derslerin tümünden ve ders planında karşılığı bulunmaksızın aldığı dersler varsa bu derslerin hepsinden başarılı olmuş, mezuniyet için gerekli KHAS krediyi veya 240 AKTS krediyi tamamlamış, genel not ortalamasını en az 2.00 düzeyine çıkarmış ve ilgili birim tarafından belirlenen staj ve diğer tüm çalışmaları tamamlamış öğrencilerin, koşullu başarılı dersleri var olsa dahi öğrenimini bitirmiş sayılır ve kendilerine ilgili birimin lisans programının diploması verilir.
Diploması henüz düzenlenmemiş, mezuniyet kararı sisteme işlenmiş mezun öğrencilere, talep etmeleri durumunda, geçici mezuniyet belgesi verilir.
Dört yıl süreli eğitim-öğretim yapılan fakülte programlarının ilk dört yarıyılındaki bütün derslerinden başarılı ve not ortalaması 2.00 ve üzeri olan, ancak öğrenim gördükleri programları tamamlayamayan veya tamamlamayan öğrencilere, talepleri üzerine ön lisans diploması verilir.
Yukarıdaki koşulları sağlamanız halinde fakültenize dilekçe ile ön lisans diploması almak için başvuruda bulunabilirsiniz.
Diploma yalnızca mezun öğrencinin kendisine veya noter aracılığıyla vekâlet verdiği kişiye imza karşılığı teslim edilir.
Diploma ve/veya yandal sertifikasını kaybeden mezun, gazetede yayımlanan kayıp ilanını kayıp diploma formuna ekleyerek kimliği ile birlikte Öğrenci İşleri Direktörlüğü’ne başvurur. Talebi onaylanan mezunun ikinci nüsha belgesi hazırlanarak ön yüzüne kırmızı renkte “ikinci nüsha” kaşesi, arkasına ise neden ikinci kez verildiği ibaresinin ve tarihin bulunduğu kaşe basılarak Öğrenci İşleri Direktörü veya imza yetkisi olan Öğrenci İşleri Yöneticisi tarafından imzalanır ve mühürlenir. İkinci nüsha ibaresi bulunan belgenin tekrar kaybı durumunda, diploma arkasında kaçıncı kez verildiği belirtilmek kaydı ile yeni bir nüsha verilir. Tahribata uğramakla birlikte kimlik ve mezuniyet bilgileri okunabilir olan mezuniyet belgelerinin ikinci nüshaları ilan şartı aranmaksızın verilir.
Yükseköğrenim derecesine sahip kişilerin edindikleri bilgi ve becerilerini öğrencinin ders planında bulunan ve takip edip başarıyla tamamladığı akademik çalışmaların AKTS kredileri ile tanımlandığı, yurtdışı öğrenimin yapı, düzey, bağlam, içerik ve statüsünü tarif etmek üzere verilir. Uluslararası tanınırlığı olan bir belgedir. Diploma almaya hak kazanan öğrenciye, Öğrenci İşleri Direktörlüğü tarafından diploma eki verilir. Bu belgede, öğrencinin ders planında bulunan dersler ve AKTS kredileri ile standart diploma eki bilgileri yer alır.
Öğrenimleri süresince uyarma cezası alanlar hariç; disiplin cezası almadan mezun olan ve genel not ortalaması 4.00 üzerinden 3.00-3.49 arasında olan öğrencilere “Onur Belgesi”, 3.50 – 4.00 arasında olan öğrencilere ise “Yüksek Onur Belgesi” verilir.
Kayıt Dondurma / İlişik Kesme
Akademik takvimde belirtilen süreler içinde MyKHAS Portal üzerinden Kayıt Dondurma Başvurusu yapabilirsiniz. Hazırlık programındaki öğrencilerin kayıtları Yüksekokul Yönetim Kurulu, lisans programındaki öğrencilerin kayıtları da Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla akademik takvimde belirtilen süre içinde dondurulabilir. Mücbir sebeplerle bu süreyi aşan durumlarda Üniversite Yönetim Kurulu kararı gerekir.
Öğrencilerin bir defada en çok iki yarıyıl, öğrenim süresince en çok dört yarıyıl kayıt dondurmalarına izin verilebilir. Kayıt dondurma halinde öğrencinin 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (c) fıkrasında öngörülen azami öğrenim süresi işlemez.
Kayıt dondurma talebi kabul edilen öğrencinin bu talebinin işleme konulabilmesi için öğrenim ücretinin dörtte birinin ödenmesi zorunludur. Burslu/indirimli öğrencilerin kayıt dondurma durumunda ödeyecekleri öğrenim ücreti tutarı ise öğrenim ücretinin burs ve indirim tutarını aşan kısmının dörtte biri olarak hesaplanır. Kayıt dondurma kararının alındığı tarihten itibaren iki hafta içinde ücretin ödenmemesi durumunda kayıt dondurma kararı geriye yönelik olarak ortadan kalkar.
İsteğe bağlı ilişik kesme işlemi için öğrenci MyKHAS portal üzerinden kayıt sildirme talebinde bulunarak işlemi başlatabilir. Öğrenci bu formun çıktısını imzalı olarak Öğrenci İşleri Direktörlüğü’ne iletmelidir.
Öğrencinin herhangi bir nedenle başka bir yükseköğretim kurumuna geçiş yapması durumunda, ilişik kesme işlemi ilgili üniversitenin öğrencinin belgelerini istediği yazıya dayanarak dekan/müdür onayı ile Öğrenci İşleri Direktörlüğü tarafından yapılır.
Burslar
Kadir Has Üniversitesi’nin ÖSYM tarafından burslu/indirimli programlarına yerleştirilen öğrencilere sağlanan burslar karşılıksız olup, sadece öğretim ücretini kapsamaktadır ve eğitim süresindeki başarı düzeyinden bağımsız olarak, zorunlu yabancı dil hazırlık okulunda okuyacak öğrenciler için en çok 1 yıl (2 yarıyıl)*, lisans düzeyinde en çok 4 yıl (8 yarıyıl) süreyle kesintisiz devam eder.
(*) 2021-2022 akademik yılı itibarıyla Hazırlık Programının zorunlu ilk yılı sonunda programı başarıyla tamamlayamayan öğrencilerin aşağıdaki şartları sağlamaları koşuluyla eğitimlerinin ikinci yılında burs ve indirimleri devam eder:
- Güz yarıyılı, bahar yarıyılı ve ek bahar dönemine kayıt yaptırıp, final koşullarını yerine getirmiş ve final sınavlarına girmiş olmak,
- İlk yıl kayıtlı olduğu güz veya bahar yarı yıllarından en az birinden 65 veya üzeri bir notla dikey ilerlemiş olmak,
- İlk yılda aynı track (Temel, Orta Öncesi, Orta, Orta Üstü ve Yüksek Düzey Dersler) programını tekrar etmemiş olmak.
Kadir Has Üniversitesi bünyesinde yararlanabileceğiniz burs imkanları ve koşullar hakkında Lisans Burs Yönergesini inceleyebilirsiniz.
Burs yönergesinden bulunan burs tanımlarında aksi bir hüküm yer almadığı müddetçe, aşağıdaki gerekçelerle sonlandırılır:
- Burs almaya hak kazandıran durumun devam etmemesi,
- Öğrencinin derslere kayıtlı olmaması. (ÖSYM ve Sıralama bursları hariç).
Akademik Genel
Hazırlık programı hakkında tüm sorularınız için tıklayınız. İdari ve akademik konularla ilgili [email protected] adresine e-posta gönderebilir veya 2112/2118 dahili numaralarını arayabilirsiniz. Ayrıca İngilizce Hazırlık Programı öğrencilerinden sorumlu olan Müdür Yardımcısı’na akademik ve idari konular ile ilgili başvurabilirsiniz.
Buna ek olarak sınıf temsilcinize soru ve sorunlarınızı iletebilirsiniz ve sınıf temsilcileri bunları düzenli olarak yapılacak toplantılarda İdari İşler birimi ve Müdür Yardımcısı ile paylaşabilirler.
Çift Anadal (ÇAP), Yandal (YAP) Programları hakkında tüm sorularınız için tıklayınız.
Öğrenciler danışmanlarının kim olduğunu SPARKS ve MyKHAS hesaplarından görebilirler ve kendilerine SPARKS üzerinden e-posta atabilirler. Üniversiteye kayıtlı her öğrenciye birinci sınıftan itibaren öğretim üye/elemanlarından bir akademik danışman atanır. Her tür akademik konu ile ilgili öğrencilerin ilk danışacakları kişi bu öğretim üyesi/elemanıdır.
Danışman atama ve değişiklikleri fakülte dekanlıkları tarafından karara bağlanır. Danışmanınızı değiştirmek istiyorsanız ilgili Fakülte Dekanlığına dilekçe ile başvurmanız gerekir.
Danışılacak akademik konular; ders seçimi, özellikle önkoşul derslerinin zamanında alınması, çift anadal, ders tekrarı, yaz öğretimi, üniversite dışından ders transferi ve benzeri konuları kapsar. Danışmanlar öğrencilere yoğunlaşmak istedikleri konuya uygun derslerin seçimi ve kendi dallarında var olan lisansüstü program seçenekleri ile ilgili rehberlik yaparlar. Her yarıyıl ders kayıt zamanı, öğrencinin seçmiş olduğu dersleri akademik danışmanı inceler, programı ile uygunluğunu kontrol eder ve onaylar.
Her dönem sonunda öğrencilerin başarı durumu, Yarıyıl Not Ortalaması ve Genel Not Ortalaması ile belirlenir.
Öğrencinin aldığı ve not ortalamasına katılan her bir dersin harf notu katsayısının derse ait krediyle çarpılmasıyla elde edilen sonuçların toplanması ve bu toplamın alınan kredi toplamına bölünmesi yoluyla hesaplanır. Bölme sonucu, virgülden sonra iki hane olacak şekilde yuvarlatılır. Bu işlem bir dönem içinde alınan dersler için yapılırsa Yarıyıl Not Ortalaması (YNO), o zamana kadar alınmış bütün dersler için yapılırsa Genel Not Ortalaması (GNO) elde edilir.
*Başarı notları G ile takdir edilen dersler ile kredisiz dersler not ortalaması hesabına katılmaz.
** Başarısız olunan bir dersi tekrarlamak ya da bir dersten alınan notu yükseltmek için ders tekrarı yapıldığında, öğrencinin en son aldığı not geçerli olur. Öğrencinin eski harf notu ya da notları yarıyıl ve genel not ortalaması hesabında dikkate alınmaz.
KHAS Learn üzerinden ilgili öğretim üyesi ile iletişime geçebilirsiniz. Öğretim üyelerinin odalarında her yarıyıl değişiklik gösterebilen öğrenci görüşme saatleri yer almaktadır. Ayrıca bağlı bulunduğunuz bölümün internet sitesinde Akademisyenler başlığı altında öğretim üyelerimize ait iletişim bilgileri bulunmaktadır.
Her bir ders için yarıyıl içi çalışmaların türleri, bu çalışmaların ve yarıyıl sonu sınavı notunun ders başarı notuna katkısı, yarıyıl içi çalışmalar ile yarıyıl sonu sınavları için çan eğrisi, baraj notu, devam zorunluluğu ve benzeri ders ölçme ve değerlendirme koşulları, dersin hedefleriyle birlikte dersi veren öğretim üyesi/elemanı tarafından belirlenir ve her yarıyıl derslerin başlangıcında öğrencilere KHAS Learn üzerinden ders izlencesi ile duyurulur.
MyKHAS Portal üzerinden ders içerikleri talep formu doldurarak ders içeriklerini talep edebilirsiniz. Fakülteniz size e-posta olarak iletecektir. Ayrıca üniversitemiz web sayfasında bulunan Bologna sayfasında kayıtlı olduğunuz lisans programına giriş yılınıza ait sayfasından giriş yaparsanız, her dersin üzerine tıkladığınızda ilgili dersin tanımına erişebilirsiniz.
Öğrenciler Kariyer Ofisinin web sitesinde bulunan staj formunu doldurarak zorunlu staj başvurusu yapabilirler. Başvurular bölümün staj komisyonu tarafından değerlendirilir. İhtiyaç duymanız halinde Kariyer Ofisi ya da ilgili Fakülte Sekreterliğinden bilgi alabilirsiniz.
Exchange Outgoing sayfasından gerekli bilgilere erişebilir, [email protected] veya [email protected] e-posta hesaplarından birim yetkilileri ile bağlantıya geçebilirsiniz. Ayrıca Erasmus Bölüm temsilcisi öğretim üyesi ile görüşebilirsiniz.
İdari Genel
Öğrenci belgeleri Öğrenci İşleri Direktörlüğü tarafından hazırlanmaktadır. Belge talepleri SPARKS sistemi üzerinden belge talebi kısmından yapılmaktadır. En geç takip eden iş gününde öğrenci e-mailinize e-imzalı olarak gönderilir. Islak imzalı belge talep edecek olan öğrencilerimiz [email protected] adresine e-posta ile taleplerini bildirirler ve belgelerini takip eden iş gününde Öğrenci İşleri Direktörlüğü bankosundan teslim alabilirler.
İngilizce Hazırlık Programı için başarı belgeleri Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından hazırlanmaktadır. SPARKS sistemi üzerinden belge talebinde bulunabilirsiniz.
Yeni öğrenci kimliği çıkartmak üzere A-Blok girişinde bulunan Güvenlik İşleri Ofisi’ne başvurulması gerekmektedir.
Öğrencilerimiz https://parola.khas.edu.tr/ sitesinden üniversite ile ilişkili tüm şifrelerini güncelleyebilir. Bu işlemi yapabilmeniz için SPARKS sisteminde kayıtlı cep telefon numaranızın güncel olması gerekir. (Doğrulama kodu kayıtlı telefon numarasına gönderilmektedir)
KHAS’ta spor hakkında tüm sorularınız için tıklayınız. İlgili birim yetkilisi ile [email protected] e-posta hesabı aracılığı ile iletişime geçebilirsiniz.
Öğrenci Kulüpleri hakkında tüm sorularınız için tıklayınız. Bu sayfada bulunan kulüp görsellerine tıklayarak ilgili kulüp hakkında gerekli bilgilere erişebilirsiniz.
Üniversitemiz Cibali Kampüs bünyesinde bulunan sağlık merkezi öğrenciler ve çalışanlar için acil ve ayaktan tedavi edici hekimlik hizmeti ve hemşirelik hizmeti sunmaktadır. Gerekli görülen durumlarda ileri tetkik ve tedavi için üniversite yakınındaki hastanelere yönlendirme yapılmaktadır.
Poliklinik hizmeti haftanın 5 iş günü 08.45-17.30 saatleri arasında yürütülmektedir. Acil başvurular dışında SPARKS üzerinden randevu oluşturulması gerekmektedir.
Revir Odası Dahili: 1255
Merkez, tüm mensuplarımıza eşit fırsat tanımak ve başvurulara hızlı cevap verebilmek adına randevu sistemiyle çalışmaktadır. Öğrenciler ve idari/akademik personeller MyKHAS üzerinden uygun saatleri görebilir ve randevu oluşturabilirler. Görüşmeler Microsoft Teams üzerinden yapılabilmektedir.
Barınma hakkında tüm sorularınız için tıklayınız. İlgili birim yetkilisi ile [email protected] e-posta hesabı aracılığı ile iletişime geçebilirsiniz.