Çap – Yandal Sıkça Sorulan Sorular
Çift Ana dal Programı
İkinci ana dal diploma programına, ana dal diploma programının en erken üçüncü ve en geç beşinci yarıyılının başında, akademik takvimde belirtilen tarihlerde sistem üzerinden başvuru yapılabilir.
Ana dal diploma programının en erken üçüncü ve en geç beşinci yarıyılının başında olan öğrenciler;
- Genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.72 olan,
- Başarı sıralaması olarak %20’lik dilimde bulunan,
- Ana dal programında aldığı tüm dersleri başarmış olan
öğrenciler başvuru yapabilir.
- Örnek: XXX dersinden FF notu almış, daha sonra bu dersi tekrar alarak CC notu ile başarmış öğrenci başvuru yapabilir. Önemli olan derslerin son notudur.
Ana dal programında aldığı tüm dersleri başarmış olması beklenir.
Örnek: XXX dersinden FF notu almış, daha sonra bu dersi tekrar alarak CC notu ile başarmış öğrenci başvuru yapabilir. Önemli olan derslerin son notudur.
Ana dal programında aldığı tüm dersleri başarmış olması beklenmez.
Ana dal programında başarılı olunan ve çift ana dal programlarında da yer alan aynı kod, isim ve kredili ortak dersler, Öğrenci İşleri Direktörlüğü tarafından doğrudan çift ana dal programına aktarılır.
Ana dal programlarında alınan dersler öğrencinin talebi doğrultusunda çift ana dal programına saydırılabilir. Aynı şekilde çift ana dal programlarında alınan dersler de öğrencinin talebi doğrultusunda ana dal programlarına saydırılabilir.
Ders kodu ve/veya kredisi farklı olup, içerik bakımından eşdeğer olan dersler için fakülte kararları doğrultusunda saydırma işlemi yapılabilir.
Ders Saydırma ve Not Transferi İşlemleri ile ilgili Senato Uygulama Esasları için tıklayınız.
Çift ana dal programındaki başarısızlık, ana dal programındaki başarı ve mezuniyet işlemlerini etkilemez.
Öğrencinin ana dal programındaki genel not ortalaması, çift ana dal öğrenimi süresince bir defaya mahsus olmak üzere 100 üzerinden 65’e (2.50/4.00) kadar düşebilir.
Ana dal programı genel not ortalaması ilk kez 100 üzerinden 65’in (2.50/4.00) altına veya ikinci kez 100 üzerinden 70’in (2.72/4.00) altına düşen öğrencinin ikinci ana dal diploma programından kaydı silinir.
Çift ana dal öğrencilerinin bursları, çift ana dal programına başladıkları yarıyıldan itibaren en çok beş yıl (on yarıyıl) süreyle kesintisiz devam eder.
Birinci ana dal diploma programında kayıt donduran öğrenci, eşzamanlı olarak ikinci ana dal diploma programında da kayıt dondurmuş sayılır.
Ancak birinci ana dal programından mezun olan ve ikinci ana dal programına devam eden öğrencilerden, birinci ana dal diploması ile lisansüstü programa kayıtlı olanların kayıt dondurma işlemlerinde iki program birbirinden bağımsız değerlendirilir.
İkinci ana dal diploma programında mezuniyet koşullarını sağlayan öğrencinin mezuniyet işlemi, ancak devam ettiği birinci ana dal diploma programından mezun olması halinde gerçekleştirilir.
Öğrenci çift ana dal programını kendi isteği ile bırakabilir.
Ana dal programı genel not ortalaması ilk kez 100 üzerinden 65’in (2.50/4.00) altına veya ikinci kez 100 üzerinden 70’in (2.72/4.00) altına düşen öğrencinin ikinci ana dal diploma programından kaydı silinir.
Çift ana dal programına hâlihazırda kayıtlı öğrenciler de başvuru koşullarını sağladıkları takdirde başka çift ana dal programlarına başvurabilirler ve önceki programı bırakmak kaydı ile yeni bir programa geçebilirler.
Öğrencinin ikinci ana dal diploma programında almış ve başarmış olduğu dersler, öğrencinin talebi, danışmanın önerisi ve ilgili fakülte yönetim kurulunun kararı ile ana dal diploma programında yer alan derslerin yerine sayılabilir.
Ana dal diploma programının mezuniyet koşullarını henüz yerine getirmemiş olan öğrenciler, ilgili fakülte yönetim kurulu kararıyla çift ana dal yaptığı bölümdeki yan dal programına kayıt yaptırabilirler. Bu durumdaki öğrenciler, ikinci ana dal programından alıp başarmış oldukları derslerin yan dal programına sayılmasını talep edebilirler.
Ana dal diploma programından mezun olan ve çift ana dal programına devam eden öğrenci, yüksek lisans başvurusu yapabilir.
Yandal Programı
Yan dal programına ana dal lisans programının en erken üçüncü ve en geç altıncı yarıyılının başında, akademik takvimde belirlenen tarihlerde sistem üzerinde ilgili Fakülte Dekanlığına yapılır.
- Ana dal lisans programının en erken üçüncü ve en geç altıncı yarıyılının başında olan,
- Genel not ortalaması 100 üzerinden en az 65 (2.50/4.00) olan,
- Ana dal programında aldığı tüm dersleri başarmış olan öğrenciler başvuru yapabilir.
- XXX dersinden FF notu almış, daha sonra bu dersi tekrar alarak CC notu ile başarmış öğrenci başvuru yapabilir. Önemli olan derslerin son notudur.
Ana dal Programında aldığı tüm dersleri başarmış olması beklenir.
XXX dersinden FF notu almış, daha sonra bu dersi tekrar alarak CC notu ile başarmış öğrenci başvuru yapabilir. Önemli olan derslerin son notudur.
Öğrencinin yan dal programına devam edebilmesi için ana dal programındaki genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 (2.29 /4.00) olması gerekir. Bu şartı sağlayamayan öğrencinin yan dal programından kaydı silinir.
Ana dal programından mezuniyet hakkını elde eden ve yan dal programını en az 2.00/4.00 ortalamayla tamamlayan öğrenciye yan dal sertifikası (başarı belgesi) verilir.
Ana dal programından mezuniyet hakkını elde eden ancak yan dal programını bitiremeyen öğrencilere ilgili yönetim kurulu kararı ile en fazla iki yarıyıl ek süre tanınır.
Ana dal programında kayıt donduran öğrenci, yan dal programında da kayıt dondurmuş sayılır. Ancak ana dal programından mezun olan ve yan dal programına devam eden öğrencilerden, lisansüstü programa kayıtlı olanların kayıt dondurma işlemlerinde iki program birbirinden bağımsız değerlendirilir.
Ana dal programından mezuniyet hakkını elde eden ve yan dal programını en az 2.00/4.00 ortalamayla tamamlayan öğrenciye yan dal sertifikası (başarı belgesi) verilir.
- Öğrenci yandal programını kendi isteği ile bırakabilir.
- Öğrencinin yandal programına devam edebilmesi için anadal programındaki genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 (2.29 /4.00) olması gerekir. Bu şartı sağlayamayan öğrencinin yandal programından kaydı silinir.
- Öğrencinin yandal programında almış ve başarmış olduğu dersler, öğrencinin talebi, danışmanın önerisi ve ilgili fakülte yönetim kurulunun kararı ile anadal diploma programında yer alan derslerin yerine sayılabilir.
- Öğrencinin anadal programında kabul edilmeyen yandal programı dersleri, mezuniyet kredisi ve genel not ortalamasına dahil edilmeksizin anadal not çizelgesinde (transkript) yer alır.
- Öğrenci İşleri Direktörlüğü
- Akademik Takvim
- Azami Süre
- Coursera
- Çift Anadal – Yandal
- Ders Kayıt
- Dersten Çekilme
- Disiplin Süreçleri
- Ekibimiz
- Erasmus – Exchange
- İntibak Ders Listesi
- Kayıt Dondurma
- Kayıt İşlemleri
- Kayıt Yenileme
- Mezuniyet Süreci
- Online İşlemler ve Başvuru Formları
- Özel Öğrenci
- Sıkça Sorulan Sorular
- Tek Ders ve Not Yükseltme Sınavları
- Yardım Dokümanları
- Yatay Geçiş
- Yaz Öğretimi
- Yönetmelikler ve Yönergeler