XXII. Türkiye Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı “Sinema ve Kadın” Ana Konuşmacıları

24 Mart 2023

11-13 Mayıs 2023’te Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleşecek XXII. Türkiye Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı yaklaşırken programın detayları da belli olmaya başladı. Bu yılki teması “Sinema ve Kadın” olarak belirlenen konferansın ana konuşmacıları arasında film yapımcısı Elhum Shakerifar ve akademisyen Patricia White bulunuyor.

Konuşmacılarımız hakkındaki detaylı bilgiler şu şekilde:

Elhum Shakerifar

Yapımcı, küratör ve yazar Elhum Shakerifar, daha önce BAFTA ödülüne aday gösterildi ve 2017 Women in Film & TV’nin BBC Belgesel Ödülü’nü kazandı. Screen International tarafından 2018 #Brit50 Yükselen Yapımcıları listesinde yer verilen Shakerifar’ın yapımları arasında The Reluctant Revolutionary (Sean McAllister, 2012), The Runner (Saeed Farouky, 2013), A Syrian Love Story (Sean McAllister, 2015), Even When I Fall (Sky Neal ve Kate McLarnon, 2017), Almost Heaven (Carol Salter, 2017), ISLAND (Steven Eastwood, 2017) ve Of Love & Law (Hikaru Toda, 2017) bulunuyor.

Shakerifar, 2012-2014 yılları arasında Bird’s Eye View Film Festival’de çalışmanın yanı sıra 2013’te Arab Women Directors projesini organize etti ve 2014’te Canary Wharf Screen için üç aylık bir gösterim programı küratörlüğü yaptı. 2017 yılında, Arab-British Centre Kültür Ödülü’ne aday gösterilen Shakerifar halen Londra Film Festivali’nde program danışmanı olarak görev yapıyor ve çağdaş Arap kültürünü sergileyen bir festival olan Shubbak’ın film küratörlüğünü yürütüyor.

Film çalışmalarının yanı sıra, 2013 yılında Irak Savaşı’na karşı çıkan ABD ve İngiliz askerlerini konu alan The Grey Line (Joe Metson) adlı bir fotoğraf kitabı da bulunuyor. Kitap, TIME, The Guardian ve The Telegraph tarafından 2013’ün en iyi fotoğraf kitaplarından biri olarak listelendi ve olumlu eleştiriler aldı.  Ayrıca yayımlanmış Farsça şiirlerin çevirmenliğini yapan Shakerifar Maura Dooley ile Azita Ghahreman’ın bir kitabını çevirdi. Kitap, 2019’da Warwick Çeviri Kadınlar Ödülü’ne aday gösterilmiştir.

Patricia White

Swarthmore Üniversitesi’nde Film ve Medya Çalışmaları profesörü olan Patricia White aynı zamanda burada Toplumsal Cinsiyet ve Cinsellik Çalışmaları koordinatörlüğünü de yürütüyor. Doktorasını Kaliforniya Üniversitesi, Santa Cruz’da Bilinç Tarihi alanında tamamlayan White, lisans derecesini ise Yale Üniversitesi Film Araştırmaları alanında aldı.

White’ın eserleri arasında Rebecca (2021), Women’s Cinema/World Cinema: Projecting Contemporary Feminisms (2015) ve Uninvited: Classical Hollywood Cinema and Lesbian Representability (1999) yer alırken Ayrıca, The Film Experience (2021) ve Critical Visions in Film Theory; Classic and Contemporary Readings (2011) kitaplarının da ortak yazarları ve editörleri arasında bulunuyor.

Feminist ve LGBTQ+ sinema üzerine yazıları Camera Obscura, Cinema Journal, Film Quarterly, GLQ ve Screen gibi saygın akademik dergilerde yayımlanan White’ın çalışmaları, The Oxford Handbook of Queer Cinema, Reframing Indie, Sisters in the Life, A Feminist Reader in Early Cinema ve Inside/Out gibi koleksiyonlarda ve Los Angeles Review of Books ve Public Books gibi online platformlarda da çalışmaları yer aldı.

Patricia White, halen kâr amacı gütmeyen feminist medya sanatları organizasyonu Women Make Movies ve Film Quarterly dergisinin yönetim kurullarında görev yapmaktadır. Ayrıca, feminist film dergisi Camera Obscuranın editoryal ekibinin bir üyesi olup ve Duke University Press için Camera Obscura kitap serisinin de denetimini üstlenmektedir. Güncel olarak, 21. yüzyılda bağımsız ABD kadın film yapımcılığına odaklanan White son kitabı üzerinde çalışmaya devam ediyor.