Herkese Açık Online Kolokyuma Prof. Dr. Nihat Berker Konuk Oluyor

Herkese Açık Online Kolokyum #49: Prof. Dr. Nihat Berker

Zoom + Youtube

Herkese Açık Kolokyum serimizin 49. etkinliğinde konuğumuz, Kadir Has Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı  Prof. Dr. Nihat Berker olacak.

Prof. Berker’in “Beyin, Müzik, Spin Camı Kaosu” başlıklı sunumunu 27 Nisan Çarşamba saat 16:00‘dan itibaren Zoom’dan ve KHAS Youtube kanalından takip edebilirsiniz.

Zoom Meeting ID: 838 7034 3420

KHAS Youtube kanalından canlı yayın: https://youtu.be/IFBl-yEAbBA

Etkinlik Türkçedir.

Özet: Spin camları kaosunun fraktal spektrumundan, karmaşıklığı tasnif sistemi geliştirilmiş, coğrafyalararası kültürlerarası müzik ve beyin elektroensefalogram sinyalleriyle gösterilmiştir. [1] Sistematik yapılar ortaya çıkmıştır. Ölçek değişimi altında kaos, spin camı düzensizlik altında düzeninin temel özelliğidir [2,3] ve Ising modellerinin bunalımlı hiyerarşik örgüler üzerinde renormalizasyon grubuyla kesin çözümünden istenilen derecede kaosla bulunabilir.

Yöntemin uygulandığı Türk müziği: arabesk, rap, pop ve klasik; Batı müziği: blues, caz, pop ve klasiktir. İlginç sürprizler bulunmuştur. Bu tasnif ve kümelendirme yönteminin birçok uygulaması gelişmektedir.

1. “Multifractal Spin-Glass Chaos Projection and Interrelation of Multicultural Music and Brain Signals”, E.C. Artun, I. Keçoğlu, A. Türkoğlu, and A.N. Berker, arXiv:2201.10261 [cond-mat.dis-nn] (2022).

2. “Spin-Glass Behavior in Frustrated Ising Models with Chaotic Renormalization-Group Trajectories”, S.R. McKay, A.N. Berker, and S. Kirkpatrick, Phys. Rev. Lett. 48, 767-770 (1982).

3. “Asymmetric Phase Diagrams, Algebraically Ordered BKT Phase, and Peninsular Potts Flow Structure in Long-Range Spin Glasses”, S.E. Gürleyen and A.N. Berker, Phys. Rev. E 105, 024122 (2022).

9. Haliç Kürek Dostluk Kupası 23 Nisan’da!