UNESCO ile Kadir Has Üniversitesi’nden Dünya Miras Alanları Adına Önemli İmza
9 Ocak 2015UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, UNESCO’nun 70. Yılı kutluma etkinlikleri kapsamında Türkiye’ye yaptığı ziyarette 7 Ocak Çarşamba Günü İstanbul’a gelerek Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde “’Herkes İçin Daha İyi Bir Gelecek Adına Geçmişi Korumak” başlıklı bir konuşma yaptı.
Ziyarette ayrıca, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova ile Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın’ın katılımı ile düzenlenen törende Kadir Has Üniversitesi’nde Dünya Miras Alanlarının Yönetimi ve Tanıtımı: Yeni Medya ve Toplumsal Katılım konulu UNESCO Kürsüsü kurulmasına ilişkin protokol imzalandı. Kadir Has Üniversitesi UNESCO Kürsüsü, Kadir Has Üniversitesi’nin önderliği ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun desteği ile Türkiye ve bölge coğrafyasında bölgesel olarak kültürel mirasın korumasına hizmet edecek bir mükemmeliyet merkezi olma hedefiyle çalışacak.
İmza töreninde bir konuşma yapan Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, dünyada birçok kültür ve medeniyetin kuruluş ve tarihini simgeleyen kültür varlıklarının korunması ve gelecek nesillere araştırılarak aktarılması konusunda Üniversite olarak UNESCO ile birlikte çalışacak olmaktan ve Bokova’yı ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Aydın şöyle devam etti: “Öncelikle dünyada tarih ve kültürlerin yaşatılması ve gelişimi konusunda çok önemli çalışmalara imza atan, gelecek nesillere dünya miraslarının taşınmasında koordinasyon ve destek rolü olan UNESCO’nun 70. yılını kutlamak isterim. Kadir Has Üniversitesi’nde kurulacak UNESCO Kürsüsü de çalışmalarını araştırma, eğitim ve danışmanlık alanlarında sürdürecek. İlk etapta uluslararası yüksek lisans öğrencilerine yönelik bir yaz okulu çerçevesinde, Türkiye’deki Dünya Mirası Alanları’nın tanıtılması ve toplumsal katılımı yeni medya aracılığı ile sağlayacak projeler üretilecektir. Böylelikle dünya miras alanlarının tanıtılması, korunması ve yönetimi konusundaki bilinç geliştirilirken, öğrenme sürecini dijital araç ve yöntemlerle (tablet ve akıllı telefon uygulamaları, üç boyutlu canlandırmalar, bilgi sistemleri vb.) gerçekleştirerek katılımın arttırılması hedeflenmektedir. UNESCO’nun en temel söylemlerinden biri, barışın tesisi için kültürü kullanmaktır. Bu yolda bu kürsünün faaliyetleri de UNESCO’nun 2014-2021 yılında açıkladığı strateji ile paralel yapıdadır. Kürsümüz, sürdürülebilir kalkınma politikaları için bilim, toplum ve etik değerlerin ara yüzünü desteklemek, barış, sürdürülebilirlik ve toplumsal kapsayıcılık adına uluslararası bilimsel işbirliği sağlamak ve kültürel mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmak, yaratıcılığı desteklemek bilgiye evrensel erişim konularının desteklenmesi konusunda önemli araştırma ve disiplinlerarası çalışmalara ev sahipliği yapacaktır.”
Türkiye’de UNESCO Dünya Miras Listesi’nde 13 alan bulunduğunu belirten Aydın, “Türkiye’nin zengin kültürel, arkeolojik değerleri arasından Dünya Miras Listesi’ne girmek için aday olan varlıkların sayısı ise 52. Söz konusu alanların tamamı Kadir Has Üniversitesi UNESCO Kürsüsü için birer çalışma alanı olacak. Bu çalışmalarda Türkiye’nin konusunda uzman akademisyenleri ile birlikte çok önemli üç paydaş Turkish Cultural Foundation, Dijital Yaşam Koçu Bilkom ve Dünya Mirası Gezginleri Derneği de yer alıyor. Bu önemli kürsü ile özellikle kültür mirası konusunda toplumda ve uluslararası arenada farkındalık yaratacak projelere imza atılacağına inanıyorum” diye konuştu.
Kadir Has Üniversitesi’nde kurulacak UNESCO kürsüsü, Kürsü Başkanı Doç. Dr. Yonca Kösebay Erkan yürütücülüğünde, Prof. Dr. Füsun Alioğlu, Doç. Dr. Murat Çetin, Doç. Dr. Levent Soysal, Yard. Doç. Dr.Ayşe Coşkun Orlandi, Yard. Doç. Dr.Taner Arsan ve İsmail Hakkı Polat\’tan oluşan disiplinlerarası bir ekiple hizmet verecek.
Ülkemizde UNESCO Dünya Miras Listesi’nde; Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, Bursa ve Cumalıkızık-Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu, Çatalhöyük, Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi, Truva Antik Kenti, Safranbolu Şehri, Xanthos-Letoon, Nemrut Dağı, Hattuşaş Hitit Başkenti, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, İstanbul’un Tarihi Alanları, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Pamukkale-Hierapolis olmak üzere 13 alan bulunuyor.
http://en.unesco.org/