Bireysel Psikolojik Danışma
Bireysel olarak yapılan görüşmelerde danışanlar, psikolojik danışman/psikologlarla önemli bulduğu konularda yargılanmadan dinlenir ve sorunlarıyla ilgili farklı bir perspektif kazanma fırsatı yakalar. Bireysel görüşmeler sırasında sizi rahatsız eden durumları tespit edebilir, hayatınızdaki etkilerini anlayabilir, alternatif düşünme ve davranma yolları geliştirebilir, kendi hayat hikayenizde aktif rol üstlenmek ve yeni çözümler bulmak için için sorumluluk alabilirsiniz. Gerektiğinde ilgili uzmanlık alanlarına yönlendirilebilirsiniz.
Bireysel danışmanlık başvuruları, öğrencinin gönüllülüğü esasına dayanmaktadır.
_____
Grupla Psikolojik Danışma
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi’ndeki “grupla psikolojik danışma” programında, uzmanlarımızca ön görüşmelerden sonra bu tür çalışmadan yararlanacağına karar verilen 10-12 kişinin katılımıyla grup süreci başlar. Bu kişiler, gruba alındıkları andan itibaren gizlilik ilkesine uymak zorundadırlar. Grupta konuşulan her şey, grupta kalır. Gruplarımız, genellikle haftada bir gün, 1.5 saatlik oturumlar halinde ve en az 4 oturum sürer.
Gruplarda kişiler, iç dünyalarını, yaşam biçimlerini ve ilişkilerini anlama olanağı bulabilirler. Uygulamalarla hem kendi iç dünyalarında hem de ilişkilerinde değişimi harekete geçirebilirler. Bu programda, öğrencilerin ortak sorunlarını grup dinamiği ve karşılıklı iletişim yoluyla irdelemelerini ve bu yolla sorunlarıyla baş etmeyi öğrenmelerini sağlamak amaçlanır.
_____
Koruyucu / Önleyici Çalışmalar
Bireylerin bir bütün olarak gelişimlerini desteklemek ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilecek risk etmenlerini azaltmak, koruyucu etmenleri artırmak amacıyla sunulan hizmetlerdir.
Öğrencilerin kişisel-sosyal, eğitsel ve kariyer gelişimlerini destekleyerek, çeşitli yaşam becerileri kazanmalarına odaklanılır. Önleyici çalışmalar gelecekte istenmeyen olay ya da durumları önlemek için şimdiden bazı önlemler almayı ve gelecekte istenen olay ve durumları artırmayı içerir.
a. Yaşam Becerileri Eğitimi Programları
Bu programda, ortalama 20-25 kişiyle oluşturulan gruplarla, 2 saatlik bir sürede hem bilgi alma hem de konuyla ilgili uygulama yapma şansını sunuyoruz.
- Kendini Tanıma,
- Kendine Değer Verme,
- Kişilerarası Etkili İletişim Kurma,
- Kendi Davranışlarını Kontrol Etme,
- Stresle Başa Çıkma Becerileri,
- Amaç Belirleme Becerileri,
- Karar Verme,
- Problem Çözme Becerileri,
- Girişkenlik,
- Kendine Güven,
- Reddedilme ve Yalnız Kalma Duygusuyla Başa Çıkma,
- Duygusal İlişkiler,
- Gevşeme Grubu,
- İlişkiler ve Ayrılık,
- Kendini İfade Etme ve Dinleme,
- Olumsuz Duygularla Başa Çıkma,
- Sınav Kaygısıyla Başa Çıkma gibi çeşitli konularda çalışmalar yapıyoruz.
Atölye çalışma önerileriniz ve ihtiyaçlarınız için bize burcu.dok@khas.edu.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
b. Öğrenci İzleme ve Yönlendirme Çalışmaları
Öğrencilerin fakülteye başladığı ilk döneminden itibaren akademik başarısında önemli sayılabilecek düşüş durumlarının takibini yapıyor, öğrenciyle temasa geçerek öğrencinin de katılımıyla ihtiyacına yönelik yönlendirme veya bir müdahale planı düzenliyoruz.
Mezuniyet durumu zora giren öğrencilerle önleyici bir çaba içinde iletişime geçiyor ve öğrencinin de katılımıyla ihtiyaca yönelik yönlendirme veya müdahale planı yapıyoruz.
Öğrencilerin üniversitede bulunan hizmetlere ihtiyaç halinde ulaşabilmeleri ve kullanabilmeleri için doğru bilgilendirme ve yönlendirme yapıyoruz.
_____
Kriz Durumları
Acil durumlarda:
1) Kişinin kendisine ya da başkasına zarar vermekle ilgili düşünceleri/planları varsa,
2) Kişi başkalarının ya da kendi hayatını tehlikeye atabilecek davranışlarda bulunuyorsa veya bulunduysa Güvenlik Ofisi‘yle (dahili: 1554), Acil Durum Hattı‘yla (dahili: 1555) ve/veya Sağlık Merkezi (dahili: 1255) ile hemen iletişime geçin.
Sonrasında lütfen birimimizi bu konuyla ilgili bilgilendirin.