Ukrayna Krizi ve Türkiye’ye Etkileri

Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Merkezi (CIES), 13 Mart 2014, Perşembe günü Kadir Has Üniversitesi Cibali Salonu’nda “Ukrayna Krizi ve Türkiye’ye Etkileri” konulu bir panel düzenledi.

Ukrayna ve Kırım’daki durum gün geçtikçe daha da karmaşık bir hal almaktadır. Rus askeri varlığının etkisi altında, Kırım’ın Rusya ile birleşmesini de öngören bir referandum bölgesel ve küresel sonuçlar yaratacaktır. Uzmanlar, açıkça ikinci bir Soğuk Savaş ve ikinci bir Kırım Savaşı’ndan bahsetmeye başlamışlardır.  Bu kriz, Türkiye’yi ve Türk dış politikasını birçok açıdan etkilemektedir. Öncelikle, Rus hakimiyetine geri dönüş korkusu taşıyan Kırım’daki ve Türkiye’deki Tatarların beklentilerinin dikkate alınması gerekmektedir. İkinci olarak, Türkiye’nin bir NATO üyesi olarak sorumlulukları ve müttefiklerin bölgeye gemilerini gönderme talepleri ile Türk Boğazları’ndan geçişi düzenleyen Montreux Sözleşmesi’nin uygulanması arasındaki dengenin gözetilmesi gerekmektedir. Bu koşullarda Karadeniz Bölgesi’ndeki stratejik durum krizden doğrudan etkilenmektedir. Ayrıca, Türkiye’nin Rusya ile artan siyasi, ekonomik ve enerjiye yönelik ilişkileri de ciddi bir biçimde sınanmaktadır. Son olarak, krizin Suriye’deki durum ve İran’ın nükleer programı konusunda sürdürülen pazarlıklar gibi diğer alanlardaki etkileri de Türk diplomasisi açısından dikkate alınması gereken başlıklar arasındadır.

Etkinlik dili Türkçe’dir.

Konuşmacılar:

-          Prof. Dr. Mustafa Aydın, Kadir Has Üniversitesi Rektörü

-          Doç. Dr. Mitat Çelikpala, Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü

-          Doç. Dr. Serhat Güvenç, Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü