Kadir Has Medya Günleri

Türkiye gündemi  son dönemde Van Depremi, Suriye’deki çatışma ortamından  kaçan mültecilerin Türkiye’ye sığınması, yazın yaşanan Gezi Parkı olayları gibi aniden ortaya çıkan krizlerle dolu geçiyor. Peki, medya bir krize bakışını çevirdiğinde ne oluyor?

Uluslararası toplumun ilgisi bir krize çevrildiğinde, insanların dramı ekranlarımıza geldiğinde terazinin hassas dengeleri nasıl gözetiliyor? Bu tür durumlarda bir gazeteci veya foto-muhabirinin ahlaki ve mesleki sorumlulukları nedir? Habercilik refleksleri nasıl işler?

Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi 2-4 Aralık’ta yapılan Medya Günleri etkinliğiyle bu soruları Türkiye’den ve dünyadan örneklerle uzmanlarıyla masaya yatırdı.

2 Aralık Pazartesi günü saat 15.00’de başlayan Cibali Salonu’ndaki oturuma  savaş,  çatışma ve doğal afetleri 1990’lardan bu yana takip etmiş deneyimli gazeteciler Cüneyt Özdemir, Mete Çubukçu ve  Sebati Karakurt ile medya ve krizde gazetecilerin rolünü, karşılaştıkları sorunları, insani çelişkileri ve bu problemleri aşmak için kullandıkları yöntemleri tartışıldı.

3 Aralık, 10.00’da Galata Salonu'nda gerçekleşen oturumunda, Occupy Wall Street veya Gezi Parkı  olayları gibi aniden ortaya çıkan toplumsal hareketlerde, medya ve sosyal medyanın rolünü deneyimli gazeteci Banu Güven, Yeni Medya uzmanı akademisyen Burçe Çelik, Naber Medya ve Ötekilerin Postası gibi alternatif medya platformundan katılımcılarla ele alındı.

3 Aralık 13.00’de yine Galata Salonu'nda yapılan oturumda  Milliyet  gazetesinin ombudsmanı Belma Akçura, Bilgi Üniversitesi’nden akademisyen ve deneyimli gazeteci Esra Arsan, ve yine Milliyet gazetesinden  Mehveş Evin ile kriz dönemlerinde gazetecilerin yaşadığı etik sorunları değerlendirdi.

2 Aralık 2013 Cibali Salonu

15.00 Açılış ( Prof. Dr. Mustafa Aydın)

15.30-17.00 Medya ve Kriz Paneli

(Cüneyt Özdemir, Mete Çubukçu, Sebati Karakurt, Moderatör: Bülent Çaplı)