Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has’ın 2009-2010 Öğretim Yılı, “Fakülteler” Mezuniyet Töreni Konuşması

Saygıdeğer konuklar,

Mülki ve yerel yönetimin değerli temsilcileri,

Vakfımızın Değerli Başkanı ve Mütevelli Heyet Üyelerimiz,

Sayın Rektörümüz ve öğretim üyelerimiz,

Saygıdeğer Velilerimiz,

Sevgili öğrencilerimiz,

Bugün, 13 yaşındaki Kadir Has Üniversitesi yeni mezunlarını veriyor. Böylesine anlamlı ve coşkulu bir tören için Selimpaşa Kampusü’müzde biraraya geldik. Bu kampüsümüzün ayrı bir anlam ve önemi var. Çünkü, Kadir Has Üniversitesi’nin temelleri burada atıldı.

Değerli Konuklarımız,

Kurucumuz Kadir Has Bey’in en büyük ideali bir üniversite kurmak ve o üniversiteye adını verebilmekti. Ama  Kadir Bey, sıradan bir üniversite kurmak istemiyordu. Çünkü, kendileri yaşam tarzı itibarıyla mükemmelliyetçiydi. Herşeyin en iyisini yapmak isterdi.

Bilindiği gibi, üniversiteler kuruluşundan itibaren emeklemeye başlar. Ardından yürümeyi ve koşmayı öğrenir. Bu süreler, genelde yılları alır. Ancak, Kadir Has Üniversitesi, çok kısa sürede koşmayı başardı. Bunda iki büyük etken vardı. Birincisi; kurucumuz Kadir Has’ın konuya çok ciddi yaklaşımı, ikincisi de yöneticilerimiz ve akademisyenlerimizin özverili gayretleriydi. Bu iki pozitif enerji buluşunca, ortaya bugün övünç duyduğumuz Kadir Has Üniversitesi çıktı.

Kadir Has Bey, üniversitemizle 10 yıl meşgul olabildi. Ömrü, bu kadara yetti. Ama o 10 yıl içerisinde çok mesafe aldık. Adımızı, ülkemizin ve dünyanın dört bir köşesine taşıdık.

Bu vesileyle, kurucumuz merhum Kadir Has Beyefendi’yi, Kadir Has Üniversitesi’nin yöneticileri, akademisyenleri ve öğrencileri adına minnetle, şükranla ve rahmetle anıyorum.

Sayın Konuklarımız,

Kadir Has Üniversitesi, kuruluşundan bu yana kaliteye çok önem veriyor. Bu, hem insan kalitesi, hem de fiziki imkanların kalitesi olarak tanımlanabilir. Üniversitemizin öğretim kadrolarını belirlerken, çok seçici davranıyoruz. Bu konuda hiç taviz vermiyoruz.

Bu arada, üniversitemizin fiziki altyapısını oluşturma ve geliştirme konusunda da aynı duyarlılığı gösteriyoruz. Kurucumuzun bizlere hedef gösterdiği mükemmele ulaşabilmek için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz.

Daha önce Selimpaşa beldesinin belediye sınırları içerisinde bulunan kampusümüzde, bölgenin Silivri Belediyesi’ne bağlanması üzerine, mahalli yöneticilerden gördüğümüz büyük destekle yeniden yapılanmaya geçilmiştir. İstanbul’daki Meslek Yüksek Okulları Selimpaşa’ya nakledilmiş, dolayısıyla bu kampüs daha önce yaşadığı talihsiz dönemleri geride bırakarak, işlerlik kazanmıştır. Selimpaşa kampusümüzde bu aktivitenin oluşturulması için bize büyük destek veren Silivri Belediye Başkanımız Sayın Özcan Işıklar ile Belediye Meclisi’nin güzide üyelerini bu vesile ile saygıyla selamlıyor, kendilerine şükranlarımı sunuyorum.

Silivri Belediye Başkanımız, özellikle bu kampüste Teknopark kurulması konusunda bizi heveslendirdi ve desteğini hiç eksik etmedi. Özellikle bu bakımdan da kendilerine teşekkür etmek istiyorum.

Değerli Konuklar,

Konuşmamın başında, Kadir Has Üniversitesi’nin, dünyada da tanındığını söyledim. Bu, hem Batı, hem de Doğu üniversitelerinde kendisini gösterdi. Amerika, Avrupa, Çin ve Kore’nin saygın üniversiteleriyle çifte diploma anlaşmaları ve öğrenci değişimleri yapmaya başladık. İşte bu girişimimiz, adımızın ve sesimizin dünya üniversite camiasında kısa zamanda duyulmasını da sağladı.

Değerli Veliler,

Evlatlarınız Üniversitemizden mezun oldular. Onlarla ne kadar övünseniz azdır. Sizler, evlatlarınızı üniversite mezunu yapabilmek için tüm imkanlarınızı seferber ettiniz. Gerektiğinde yemediniz, yedirdiniz, giymediniz,giydirdiniz. Bu özverinizden dolayı, sizleri saygıyla selamlıyorum.

Saygıdeğer Akademisyenler, bu gençler için çok emek verdiniz. Vatan için hayırlı evlatlar, gençler yetiştirdiniz. Sizlere de şükranlarımı sunuyorum.

Sevgili Gençler,

Evet, bugün üniversite mezunu oluyorsunuz. Ne mutlu size. Hayalleriniz gerçekleşiyor.Hayata atılıyorsunuz. İş-güç sahibi olmaya hazırlanıyorsunuz. Ülkemiz, sizden hizmet bekliyor. Bu arada Kadir Has Üniversitesi yönetimi de, elinizdeki diplomayla bizim bu gözümüz gibi koruduğumuz üniversitemizi, yurt içinde ve yurt dışında en iyi şekilde temsil etmenizi bekliyor.

Biliyorum ki, yeni yaşamınızda yüksek bilgi donanımınızla her ortamda fark yaratacaksınız. Kendinize her zaman güvenin, çünkü sizler eğitimin en kalitelisini bu üniversitede aldınız.

Kurucumuz merhum Kadir Has Beyefendi, sizlerden söz ederken, “Onlar, benim beyaz güvercinlerim” derdi. Kadir Bey’in beyaz güvercinleri, bugün yuvalarından uçuyor, istikbale doğru kanat çırpıyor.

Beyaz Güvercinler, bahtınız açık olsun.

Nuri Has
Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı