Üniversitemiz Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ergür Tütüncüoğlu’nu Kaybettik

Üniversitemiz kurucu Rektörü Prof. Dr. Ergür Tütüncüoğlu vefat etti. 1998-2002 yılları arasında Kadir Has Üniversitesi’nde Rektörlük görevinde bulunan Prof. Dr. Ergür Tütüncüoğlu lisansını İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi’nde tamamladı.

Prof. Dr. Ergür Tütüncüoğlu'nun Özgeçmişi:

Prof. Dr. Ergür Tütüncüoğlu 1940 yılında İstanbul'da doğmuş, 1958 yılında Vefa Lisesi'ni, 1963 yılında da İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi'ni bitirerek "Elektrik Yüksek Mühendisi" unvanını almıştır. Aynı yıl Elektrik Fakültesi "Yüksek Frekans Tekniği Kürsüsünde asistan olarak göreve başlayan Ergür Tütüncüoğlu 1965-1966 yıllarında Hollanda  Eindhoven' deki "Philips International Institute" e devam ederek İngilizce dilinde eğitim veren
bu enstitüde Elektronik ve Haberleşme konularında dersler almış ve yine burada bulunan "Natlab" araştırma-geliştirme laboratuvarında "Renkli Televizyon Kameraları için MOS Tranzistorlu Video Kuvvetlendirici tasarımı" yapmıştır. 1971 yılında doktorasını tamamlayarak  "Dr. Yük. Müh." Unvanını kazanmıştır. Ekim 1971 ve Ocak 1973 tarihleri arasında askerlik görevini Deniz ve Hava Harp Okullarında öğretim üyesi olarak yapmıştır.Terhis tarihi olan 1973 yılı başından 17 Kasım 1982' ye kadar yine İTÜ Elektrik Fakültesi Elektronik ve Yüksek Frekans Kürsüsündeki görevinde çalışmış, bu görev sırasında 1976 da doçent olmuş, Ocak 1982 de ise İTÜ Senatosu tarafından Profesörlüğe yükseltilmiştir. Bu süre içerisinde 1974-1975 yıllarında Almanya'da "Hannover'tde bulunan "Telefunken Grundlagenentwicklungslabor" da PAL Renkli Televizyon sistemini bulan Prof. Dr. W. Bruch yanında araştırma ve geliştirme çalışmalarına katılarak yeni bir "offset devresi" sentezi yapmış ve Almanya'da bu devre ile ilgili olarak üç ayrı "patent" sahibi olmuştur. 1980-1981 yılları arasında ise misafir öğretim üyesi olarak gittiği Viyana Teknik Üniversitesi'nde hızlı ADC projesi üzerinde çalışmıştır.

Doçent olduğu 1976 yılından başlayarak Dr. Ergür Tütüncüoğlu "Yüksek Frekans Sistemleri, Televizyon Sistemleri, Radar ve Navigasyon Sistemleri, Elektronik Devrelerde Gürültü" konularında İstanbul Teknik Üniversitesi'nde, İngilizce olarak Boğaziçi Üniversitesi'nde, Deniz Harb Okulu, Hava Harb Okulu, Uludağ Üniversitesi, Yıldız Üniversitesi ve yine İngilizce olarak İstanbul Üniversitesi'nde dersler vermiş, araştırma ve gelişmeleri yönetmiştir.1985-1988 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığı ve Rektör Yardımcılığı yapmış, Elektronik Bölümünü kurmuştur. Bundan sonra 1988-1998 arasında ise, atandığı İstanbul Üniversitesi'nde sıra ile Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü, Rektör Yardımcılığı ve iki dönem Mühendislik Fakültesi Dekanlığı yaparak Meslek Yüksek Okulu ile Mühendislik Fakültesi'nde Elektronik Mühendisliği Bölümünü kurmuştur.

Prof. Dr. Ergür Tütüncüoğlu 1998-2001 yılları arasında Kadir Has Üniversitesinin kurucu Rektörlüğünü yaparak üniversiteyi eğitime başlatmış, bu sırada Elektronik Bölümü Başkanı olarak da görev yapmıştır.

Işık Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde kısmi zamanlı görevli olarak, İngilizce olarak
Bilgisayar Bölümüne "Microprocessors", "Electronics", Endüstri Bölümüne "Electronics for
IE", ve Elektronik Bölümüne "Communication Electronics" derslerini vermiştir.

Yeditepe Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanlığı görevini yürütmüştür.

"Elektronik Devre Elemanları ve Sistemleri ve "Telekomünikasyon" Anabilim Dalları içinde
ihtisas alanı "Renkli Televizyon Sistemleri, Radar, Radyonavigasyon Sistemleri Biyomedikal
Mühendislik Sistemleri ve Bilgisayar Elektronik Sistemleridir.

Kurucu Hizmetleri:

1. Askerlik Hizmeti sırasında 1971 senesinde Hava Harp Okulu'nun Elektronik
    Laboratuvarının kurulması görevini üstlenerek tamamlamıştır.
  2. 2547 Sayılı Kanunla atandığı Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde ders planlarını hazırlayıp öğretim elemanı ve laboratuvar ihtiyaçlarını tamamlayarak Elektronik Bölümünü kurmuş ve Bölüm Başkanlığını yapmıştır. Yüksek Lisans eğitimi de veren bu bölüm bugün tam olarak faaliyettedir.
  3. 1986 yılında Uludağ Üniversitesi Bursa Meslek Yüksek Okulu'nun kuruluşunu
    "Koordinatör" Rektör yardımcısı olarak üstlenip tamamlamış ve ders planlarını hazırlayarak elektronik ve bilgisayarla ilgili derslerini vermiştir. Bu okulda: Elektronik, Bilgisayar Donanım, Soğutma Tekniği, Dokuma, Otomotiv, Et Teknolojisi ve Kesimi, Aşı ve Budama, Bilgisayar Destekli Muhasebe ve Vergi uygulama programları bulunmaktadır.
  4. 1988 yılında Müdürü olarak atandığı İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu'nun kuruluşunu YÖK-Dünya Bankası projesi kapsamında yürüterek 1990 yılında bütün laboratuvarları özel proje ile yapılmış yerlerine yerleştirmiş ve okulu tam olarak faaliyete geçirmiştir.
  5. 1990 yılında İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'ni Veznecilerden Avcılar
    kampüsüne taşıyarak yerleştirmiş, Kimya, Kimya Mühendisliği, Jeoloji, Jeofizik gibi eski bölümlerin yanında İngilizce Elektronik, Makine, Bilgisayar, İnşaat, Maden, Metalürji gibi yeni bölümleri kurarak eğitime başlatmıştır.
  6. 1998 yılında Kadir Has Üniversitesi'nin Kurucu Rektörü olarak Selimpaşa Kampüsünün inşaatını tamamlamış, Has Center'ı, hazırlayarak eğitiminin bir kısmını buraya almış ve
    nihayet 2000 yılında Cibali'nin restorasyonunu tamamlayarak üniversiteyi buraya taşıyıp faaliyete geçirmiştir.