Salı Seminerleri’ne Özgür Zan Konuk Oldu

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ve İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölümü katkılarıyla düzenlenen SBE Salı Seminerleri’nin ikincisine Özgür Zan konuk oldu.

Kullanılabilirlik ve Kullanıcı Deneyimi

Özgür Zan

Dijital platformlarda başarı için kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlik kritik bir öneme sahiptir. Bu sunumda kullanıcı deneyiminin ne olduğu ve neden önemli olduğu, kullanılabilirliğin nasıl ölçüleceğine ilişkin genel bilgiler verilecektir. Ayrıca, kullanıcıları mutlu edecek bir deneyim sunmak için "işlevsel zenginlik" yaklaşımından "sadelik" yaklaşımına geçilmesi önerilecektir. Bu yeni yaklaşımın benimsenmesi için uygulanması gereken prensipler ve yöntemler bu oturumda anlatılacaktır.

Dr. Özgür Zan 1994 yılında Kadıköy Anadolu Lisesi, 1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinden mezun oldu. Aynı yıl mobil yazılımlar geliştirmek için kurulan Done İletişim Bilgi Sistemleri firmasının kurucu ortağı oldu. Avea, Ericsson ve Turkcell'in çözüm ortağı olan, ana faaliyet alanı mobil mesajlaşma (SMS/MMS), mobil site (WAP/HTML5) ve mobil uygulamalar (iPhone/iPad, Android) geliştirmek olan Done, Türkiye'nin önde gelen mobil projelerinde yer aldı ve ayrıca 7 farklı ülkeye yazılım ihraç etti. Done, aldığı 20'nin üzerinde ödül ile Türkiye'de en çok ödül alan mobil yazılım firmalarından biridir. Bunlar arasında; 2012 yılında Turkcell'in en iyi uygulama ve servis geliştirme firması seçtiği Done; 2007 yılında Deloitte firmasından Fast 50 Türkiye kapsamında en hızlı büyüyen 6. firma, Fast 500 Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde en hızlı büyüyen 183. firma ödülünü kazanmıştır. Kuruluşundan beri Done'de yönetici ortak olarak devam eden Dr. Özgür ZAN, iş yaşamı ile paralel olarak akademik çalışmalarına da devam etmektedir. Yeditepe Üniversitesinden işletme yüksek lisansını 2002'de Organizasyon ve İşletme alanındaki doktorasını da 2008 yılında tamamlamıştır. 2010 yılından beri Kadir Has Üniversitesi (KHÜ), Yeni Medya bölümünde "Kullanıcı Deneyimi" isimli yüksek lisans dersini vermekte, 2012 yılından beri de KHÜ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ve UserSpots işbirliği ile "Kullanılabilirlik" alanında seminer programında eğitim vermekte, çeşitli üniversite ve etkinliklere konuşmacı olarak katılmaktadır.