'Hayat Bildiğin Gibi Değil' Sergisi Açıldı

Kadir Has Üniversitesi Komşuluk Hakkı Projesi kapsamında oluşturulan Belgesel Fotoğraf Atölyesi’nin ikinci çalışması “Hayat Bildiğin Gibi Değil” Sergisi 15 Kasım tarihine kadar Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde görülebilecek. Roman Kültürü’nün renklerini barındıran Lonca Mahallesi’nde yaşayan 10 çocuğun yakaladığı kareler ile gün ışığına çıkan, müzik, dans ve el işlerinin kente yansımaları, ünlü isimlerin yorumlarıyla “Hayat Bildiğin Gibi Değil” Sergisi’nde yer alıyor.

Komşuluk Hakkı Projesi kapsamında bu yıl, Topkapı, Sulukule, Edirnekapı, Mevlanakapı, Yedikule gibi İstanbul Surları boyunca ‘taşra’ ile ‘merkezi’ (Suriçi) birleştiren alanlarda yaşayan Roman mahallerinden günümüze kadar varlığını sürdürebilmiş olan son örneklerden biri olan Lonca Mahallesi çocukları ile biraraya gelindi.

Lonca Mahallesi’nde yaşayan ve Belgesel Fotoğraf Atölyesi’nde fotoğrafçılık dersi alarak, kendi yaşamlarını fotoğraflaştıran 12 – 14 yaş aralığındaki 10 çocuğun yakaladığı bu kareleri, Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, Doç. Dr. Melis Behlil, Burcu Aktaş, Cüneyt Özdemir, Coşkun Aral, Metin Üstündağ, Murat Uyurkulak, Nevin Sungur, Okan Bayülgen, Pınar Öğünç yorumladı.

Belgesel Fotoğraf Atölyesi tarafından uygulanan ‘Hayat Bildiğin Gibi Değil’ çalışmasında,  21.Yüzyıl İstanbul’unda, global ve yerel uygulamalarla hızla yok olan mahalle olgusunun son anlarının mekanın en aktif unsurları konumundaki ‘çocuk’ algısıyla belgelenmesi hedeflendi.

Lonca Mahallesi’nin kent kültürüne müzik, dans ve el işçiliği ile dahil olan yaşam biçiminin yansıdığı karelerinden oluşan sergide, yaşları 12 ile 14 arasında değişen çocukların fotoğraflarında, kent merkezlerindeki eğlence yerlerinde yapacakları mesaiye hazırlanan Loncalıların müzik ve dans provalarının gündelik hayatla karışımında oluşan havanın hakim olduğu görülüyor.

Atölye çalışması, mahalle sakinlerinden oluşan paydaş kurulunun önerileriyle belirlenen 10 ilköğretim öğrencisine Khas Cibali Kampüsü olanakları kullanılarak, 2 ay teorik ve uygulamalı temel belgesel fotoğraf eğitimi vererek başladı. Bu eğitimler sırasında öğrenciler, sponsor firma Sony tarafından temin edilen yarı profesyonel fotoğraf makinelerini kullandılar. Atölyenin eğitimleri sırasında öğrencilerin her derse mahallerindeki gündelik hayatı anlatan fotoğraflarla katılmaları istendi. Bu fotoğraflar üzerinden süren eğitimin ardından öğrencilerle Lonca Mahallesi’nde profesyonel fotoğrafçıların da katıldığı 4 çekim gezisi gerçekleştirildi.

Eğitime katılan ve fotoğrafları çeken çocuklar: Cesur Karakule, Demir Önemli, Emircan Duman, İdal Duman, İrem Önemli, Muhammed Gülfidan, Taha Doğan Bakır, Şara Yeşilova, Öykü Bulut, Yaren Aydın.