FabLab Kuruluyor

Türkiye’nin ilk FabLab’ini Kadir Has Üniversitesi’nde kurmak üzere İstanbul Kalkınma Ajansı’na yapılan başvuru başarılı oldu. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin ortak önerisi olarak sunulan projenin kullanımı üniversitenin tümüne ve tüm dış paydaşlara açık olacak. Araştırmayla üretim arasında, bilgisayar kontrollü aletlerle değişik ölçeklerde ve değişik malzemelerden (hemen hemen) her şeyi yapmak’ amaçlı FabLab’ler, hayal edilenin hızla somut örneğe çevrildiği atölyeler. Tipik bir FabLab’in envanterinde üç boyutlu yazıcı (hızlı prototipleme makinesi), lazerli kesici, bilgisayar kontrollü tasarım tezgahı, devre basma makinesi, mikroişlemci ve sayısal elektronik tasarım ve test istasyonu bulunuyor.

İletişimde ve bilişimde yaşanan sayısal devrimden sonraki devrim; sayısal tasarım ve üretim olsa da şimdilik sadece dev ölçeklerde yapılabilen sayısal üretimden kişisel üretime geçmenin öncüsü sayılan FabLab olgusu 2006’da Massachusetts Institute of Technology tarafından ortaya atıldı. 2013 itibariyle, 34 ülkede 125 FabLab bulunuyor. Khas FabLab’de eğitimler verilecek, yaz kampları ve çalıştaylar düzenlenecek. FabLabIstanbul, açık erişim esasına uygun olarak dış paydaşlarla (KOBİ’ler, ortaöğretimden diğer üniversitelerden öğrenciler, gibi) ortak çalışma alanı olacak. FabLab’in çalışır hale gelmesinin, 9 ay kadar sürmesi hedefleniyor.