Khas’dan Çocuk Gelinler Olgusu Semineri

Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile The Helping Trooper Girişimi tarafından “Küçük Yaşta Evlilik Büyük Geliyor!” temasıyla ortak ve 26 Şubat günü gerçekleştirilen seminere, Türkiye Üniversiteli Kadınlar Derneği Başkanı Av. Nazan Moroğlu ve Kadıköy Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Serap Ören konuşmacı olarak katıldılar.

İlk olarak toplumsal açıdan çocuk gelinlere değinen Kadıköy Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Serap Ören, Türkiye’deki evliliklerin %15’inin çocuk yaşta yapıldığına dikkat çekti. Bu rakamların Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan rakamlar olduğunu belirten Ören, gerçekte bu rakamların çok daha fazla olduğunu, çünkü dini nikâhın bazı bölgelerde resmi nikâhın önüne geçtiğinin altını çizdi. Çocuk gelinler sorunun en büyük çözümünün okullardaki eğitim olduğunu da vurgulayan Ören, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasının talep edildiğini dile getirdi.

Türkiye Üniversiteli Kadınlar Derneği Başkanı-İstanbul Barosu Avukatı Av. Nazan Moroğlu, özellikle Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslar Arası Sözleşmesinin (CEDAW) uygulanması konusunda var olan sıkıntıların altını çizerek konuşmasına başladı. Kadın ve çocuk gelinler konusunun Birleşmiş Milletler platformunda 1979 yılına kadar ele alınmadığını belirten Moroğlu, daha sonra Medeni Kanun’un 16 ve devamı maddelerindeki “evlilik yaşı”, “evlilik ile ergin kılınma” ve “çocuk tanımı” konularına da değindi. “Çocuk” ve “Evlilik” kavramlarının asla yan yana gelmemesi gereken iki kelime olduğunu da vurgulayan Moroğlu, kadın ve çocukların aile içi şiddet konusunda çıkan yasalar ile korunduğunu; ancak daha sonrası için aile bireylerinin eğitilmesi gerektiğini de özellikle belirterek konuşmasını tamamladı.