Cumhurbaşkanlığı Ödülü, Yaz Okulu Konuk Hocamız Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu’nun

Kadir Has Üniversitesi Yaz Okulları Programı kapsamında ders veren Princeton Üniversitesi Yakın Doğu Çalışmaları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu, Türk tarihini evrensel boyuta taşıması dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü.

Prof. Dr. Hanioğlu, Kadir Has ve Princeton Üniversiteleri ortaklığıyla son dönem Osmanlı tarihinin değişik yönleriyle ele alındığı ve daha çok entelektüel, diplomatik ve siyasi tarih gibi konuların işlendiği ‘İmparatorluktan Ulus Devlete Türkiye: 1789-1918’ başlıklı dersi 2011 ve 2012 Khas Yaz Okulları Programları’nda üniversitemiz öğrencilerine vermişti.

Özellikle 19. yüzyıl entelektüel tarihi, geç Osmanlı tarihi, Jön Türkler, İttihat ve Terakki dönemi konularında dünyanın önde gelen otoritelerinden biri olan Prof. Dr. Hanioğlu, Siyaset Bilimi ve Ekonomi lisans derecesini ve Siyaset Bilimi doktorasını İstanbul Üniversitesi’nden aldı.

Doktora tezini İttihad ve Terakki Cemiyeti kurucu üyelerinden Dr. Abdullah Cevdet üzerine yazan Prof. Dr. Hanioğlu 1981’den günümüze İstanbul, Boğaziçi ve Deniz Harp Okulu’nda son dönem Osmanlı politika ve diplomasi tarihi, son dönem Osmanlı tarihi, Türk siyaset hayatı konularında ders verdi. Prof. Dr. Hanioğlu; Columbia, Wisconsin, Michigan ve Chicago Üniversiteleri’nde ders veren ve seminerler yönetti; daha sonra Princeton Üniversitesi’ne katıldı ve Yakın Doğu Çalışmaları Bölüm Başkanı oldu.

2010 yılında son dönem Osmanlı, erken dönem Türk entelektüel, diplomatik ve siyasal tarihine farklı bir bakış açısıyla yaklaşan uluslararası düzeyde çalışmaları ile Tübitak Özel Ödülü’nü kazanan ve alanında çeşitli kitaplara imza atan Prof. Dr. Hanioğlu’nun son kitabı  ise ‘Atatürk: An Intellectual Biography’ (Atatürk: Bir Entelektüelin Biyografisi) ise 2011’de yayınlandı.