Pelin Tan, 'Adhokrasi' Sergisinin Kuratöryel Ekibinde

Kadir Has Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Yeni Medya Bölümü öğretim üyesi Yard.Doç.Dr. Pelin Tan’ın, kuratöryel ekibinde yer aldığı 'Adhokrasi' sergisi Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’da 15 Ekim 2012 tarihinde açıldı.

İstanbul Tasarım Bienali’ni bir sergi platformundan ziyade laboratuar olarak kabul eden 'Adhokrasi', emeğin değerini, fikri mülkiyetin niteliklerini, tüketim etiğini, tekniğin sınırlarını ve güç düzenini sorgulayan eserleri vitrine çıkararak geleneksel tasarım tanımına meydan okuma çabasında. Milano kökenli mimar ve Domus dergisi başeditörü Joseph Grima direktörlüğünde; yardımcı kuratörler mimar Elian Stefa, mimar Ethel Baraona Pohl ve sosyolog Pelin Tan küratörlüğünde hazırlandı. Sergi 120 tasarımcı ve mimarın 60’dan fazla projesini bir araya getirerek son yıllarda tasarım dünyasını kökten değiştiren toplumsal ve teknolojik değişimlerin ardından, çağdaş tasarım sahnesini değerlendiriyor. 'Adhokrasi', günümüzde tasarımın, maksimum ifade alanını nihai üründen ziyade, kullanıcıyı bitmiş ürünün tanımlanması sürecine dahil eden sistem, araç, ağ ve platformlarda bulduğunu öne sürüyor. Sergi, üretim merkezinin fabrikadan zanaatkarın atölyesine dönüş yolculuğunun izini sürüyor.

Sergide ayrıca, Minale-Maeda, Carlo Ratti, Unfold, Cohabitation Strategies/Kayıtdışı, Jesko Fezer, Basurama, Recetas Urbanas, Wikitankers, Memory 9, GG Lab, Orkan Telhan, HS Mimarlik, Boğaçhan Dündaralp ve Superpool’a özel olarak sipariş edilen projelerin yanı sıra, Aristides Antonas, Tristan Kopp ve Lorenza Baroncelli’nin son eserleri de yer alıyor. Tartışılan fikirlerin köklerinin çok derinlere gittiğini göstermenin yollarını arayan “Adhokrasi”de, İtalyan mimar, profesör, yazar Giancarlo De Carlo’nun eserinin yanı sıra John Habraken ve Johan van Lengen gibi tarihi isimlerin eserleri de yeniden farklı nesil izleyicisi ile buluşacak.

Kadir Has Üniversitesi fakülte üyeleri ve öğrenciler için haftalık sergi geziler gerçekleştirilecektir. Ayrıca, Tan “Provocative Design and Antagonistic Public Space”  başlıklı Krzysztof Wodiczko&Ahmet Öğüt’ün (20 Otober 2012, Adhocracy) konuşmacı oldukları panel ve Columbia Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi - GSAPP ile “Promiscious Encounter” konferansını organize edecektir (03.11.2012, Adhocracy).

Daha fazla bilgi için: pelin.tan@khas.edu.tr