Marie Curie Toplantısı’na Rekor Katılım

Geçtiğimiz 1 Ekim’de Khas Strateji Geliştirme ve Araştırma Koordinatörlüğü (STRAR) tarafından TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi ve AB Research Executive Agency işbirliğiyle Cibali Kampüsü’nde ilk kez AB Marie Curie Bursiyer Toplantısı ve Marie Curie Hibe Programları Bilgi Günü rekor katılımla gerçekleştirildi.

Tüm gün süren etkinliğin birinci kısmında İstanbul ve Ankara’dan Marie Curie RNG (Reentegration Grant- Tersine Beyin Göçü) bursiyerleri, AB ve TÜBİTAK temsilcileri ile buluştu ve projelerini konuştular.

Etkinliğin ikinci kısmında AB ve TÜBİTAK temsilcileri; birçok üniversite ve sanayi kuruluşundan gelen 100’ün üzerindeki katılımcıya 2013’te açılacak Marie Curie Hibe Programları hakkında bilgi verildi.

Khas öğretim üyelerinden Yrd. Doç  Dr. Serhat Erküçük ve Yrd. Doç. Dr. Orçun Kepez, ‘Başarı Hikayeleri’ başlığı altında kendi Marie Curie projelerini anlattılar. Etkinliğin paralelinde Marie Curie bursiyerleri AB temsilcileri ile birebir görüşme imkanı buldular.

Etkinliğin son bölümünde soru-cevap kısmını yöneten Dr. Deniz Bingöl McDonald “Marie Curie Hibe Programları’ndan faydalanmış akademisyenlerin deneyimleri paylaşıldı, Türk üniversitelerinde karşılaşılan ortak sorunlar masaya yatırıldı” diye konuştu.

Dr. McDonald, Türkiye’deki üniversitelerin karşılaştığı ortak sorunları ise “ders müfredatlarının şekillendirilmesinde araştırmacılardan geri bildirim alınmaması, araştırmalarını destekleyecek fonların kullanımında karşılaşılan zorluklar, atama prosedürlerindeki bürokratik engeller” şeklinde sıraladı.

Marie Curie Kimdir?

Aslen Polonyalı bir fizik-matematik proferösürün kızı. Bilimle ilk olarak babasının Varşova’daki laboratuvarında tanıştı. 1891’de Sorbonne Üniversitesi’nde fizik doktorası yaptı. 1895’te öğretmeni Pierre Curie ile evlendi. Curie çifti; 1898’de uran elemanından 3 milyon kez daha kuvvetli radyoaktivitesi olan 2 yeni element buldu. Nükleer fizik ve kimya araştırmalarının temelini meydana getiren bu çalışmaları Curieler’e 1903 Nobel Fizik Ödülü kazandırdı. Marie Curie 1911’de radyumun özelliklerini keşfetti; bu başarısı ise ona Nobel Kimya Ödülü’nü getirdi. Marie Curie dünyada Nobel ödülünü ilk kez alan tek bilgindir.