Doç. Dr. İnci Eviner'in Küratörlüğünde Bilgiyi Sahnelemek

Khas Sanat ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İnci Eviner’in de küratörleri arasında bulunduğu Staging Knowledge [Bilgiyi Sahnelemek] etkinliği, 15-16 Haziran 2012 tarihlerinde Salt Galata’da düzenlendi.

Staging Knowledge [Bilgiyi Sahnelemek]; Changing Identities and Contexts in the Arts (CICA) tarafından, İnci Eviner, Jan Kaila ile Henk Slager’ın küratörlüğünde ve SALT’ın işbirliğiyle gerçekleşti. Etkinliğin çıkış noktası, kendine özgü sunum biçimleri meselesiydi. Bu çerçevede etkinlikte, sanatsal bilgi üretimi kavramı, sanatçıların performatif manada kamusal mekâna müdahaleleri, sanatsal ve araştırma stratejilerinin oluşturulması, sergileme teknikleri ve yaklaşımları ile sanatçı metin ve konuşmalarının oynadığı roller tartışıldı ve örneklendi.

CICA, sanatsal ve sanata dair araştırmalar ile Avrupalı sanatçıların kimlik değişimlerini incelemektedir. Staging Knowledge [Bilgiyi Sahnelemek], İstanbul’u bir bağlantı noktası, farklı düşünme ve anlayış modellerinin üretildiği ve karşılıklı ilham veren bir yer olarak değerlendirirken, bu meseleleri yeniden düşünerek konumlandırır.

Kuvataideakatemia [Finlandiya Güzel Sanatlar Akademisi] tarafından koordine edilen CICA’nın diğer partnerleri, Valtion Taidemuseo [Finlandiya Ulusal Galerisi] Topluluk İlişkileri ve Geliştirme Birimi, Göteborgs Universitet [Göteborg Üniversitesi], Göteborgs Konsthall, University of Leeds [Leeds Üniversitesi], The Henry Moore Institute [Henry Moore Enstitüsü] ve Project Space Leeds’tir.

Bu proje, Avrupa Komisyonu desteğiyle fonlanmıştır.

15 Haziran Cuma

Sabah

10.15-11.15 / Giriş

Vasıf Kortun (Direktör, SALT Araştırma ve Programlar): Açılış Notları

Jan Kaila (Doktora Programı Direktörü, Kuvataideakatemia, Helsinki): The CICA Project

İnci Eviner (Doçent, Kadir Has Üniversitesi): Unknown Knows

11.15-12.15

Jan Svenungsson (Profesör, Universität für angewandte Kunst Wien [Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi]): The Nature of Artistic Research

12.15 -13.00

Burak Delier (Doktora Araştırmacısı, Yıldız Teknik Üniversitesi): Yöntem Olarak Çelişki [Türkçe’den İngilizce’ye ardıl çeviri]

Moderatör: Henk Slager (Misafir Öğretim Üyesi, Kuvataideakatemia, Helsinki)

Öğleden sonra

14.00-14.45

Jyrki Siukonen (Profesör, Kuvataideakatemia, Helsinki): Me Tarzan, you research-based artist. Remarks on words and working knowledge.

14.45-15.30

Can Altay (Yardımcı Doçent, İstanbul Bilgi Üniversitesi; Doktora, Bilkent Üniversitesi): COHAB: An assembly of spare parts

16.00-16.45

Jalal Toufic (Profesör, Kadir Has Üniversitesi): Dying Before Dying; or, Living to Tell the Tale