Üniversitemiz 15 Yaşında

Üniversitemizin 15. kuruluş yıldönümünü bir resepsiyonla kutladık. Ayrıca merkez kampüsümüzde küratörlüğünü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman’ın yaptığı, “Bir Bina, Bir Macera: Fabrikadan Üniversiteye” isimli, tarihi Cibali Tütün Fabrikası’nın Kadir Has Üniversitesi’ne dönüşümünü konu alan belgesel nitelikli bir sergi de açıldı.

Türkiye’nin hayırsever işadamlarından merhum Kadir Has'ın öncülüğünde, Kadir Has Vakfı tarafından 1997 yılında kurulan üniversitemiz, 15 yıl önce 4 öğrenciyle başladığı yolculuğuna bugün 5000’den fazla öğrencisi ve 6 bin’e yakın mezunuyla devam ediyor.

Türkiye’deki 62 vakıf üniversitesi arasında en deneyimlilerden biri olan Khas, kurucusu Kadir Has’ın malvarlığını kurduğu Kadir Has Vakfı’na bağışlamasıyla geleceği teminat altına alınmış gerçek bir vakıf üniversitesi.

“Evrensel nitelikte akademik bir kurum olma” hedefine her yıl biraz daha yaklaşan üniversitemiz, çağdaş ve yenilikçi eğitim anlayışı ile sorgulayan, düşünen, üreten, hem akademik hem de sosyal anlamda donanımlı bireyler yetiştirmeyi hedefliyor. Bu hedefle, sürekli değişen ve gelişen yükseköğretim modellerini uygulayan Khas, disipliner anlayışla kurulmuş fakülte yapılarını 15. yılında disiplinler arası bir anlayışla dönüştürmeyi başardı.

Üniversitemizin 15. kuruluş yıldönümünde, Europa Nostra restorasyon ödüllü Cibali Merkez kampüsünde düzenlenen kokteyle Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has, Kadir Has Vakfı Başkanı Nuri Has, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Aydın, üniversitenin akademik ve idari personeli ile çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Kadir Has Vakfı Başkanı Nuri Has, Kadir Has Üniversitesi’nin bugüne kadar kucak açtığı 13.600’ün üzerinde öğrencisi, 6 binin üzerinde mezunu ve 5 bin öğrencisi ile değişim ve dönüşümü sürekli kılan, dünya yükseköğretim uygulamalarının takipçisi değil onlara liderlik eden bir üniversite olduğunu söyledi. “Bu doğrultuda radikal sayılabilecek adımları hızla atmaktan çekinmiyoruz” diyen Nuri Has, “Öğretim faaliyetlerini, adını aldığı merhum Kadir Has’ın toplumdaki yüksek itibarına uygun bir şekilde sürdüren Kadir Has Üniversitesi geçen sürede evrensel nitelikte eğitim veren, yurt dışında ve yurt içinde güven duyulan bir kurum haline geldi. Öğrencilerimiz, ellerindeki Kadir Has diplomasıyla tüm kapıları rahatlıkla açabilecek düzeye ulaştı” diye konuştu.

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın da, Türkiye’deki yüksek öğretim sistemi içinde önemli bir yere sahip olan Kadir Has Üniversitesi’nin gerçek bir vakıf üniversitesi olarak kurucusu merhum Kadir Has’ın kimliği, şahsiyeti ve hayat felsefesini örnek aldığını belirtti.

Kadir Has’ın “Memlekete yaptıklarımızla övünmek için değil, bu topraklarla ödeşmeye geldik” sözünü hatırlatan Prof. Dr. Aydın, “Sahip olduğumuz mekanlar ile atıl durumdaki Cibali Tütün Fabrikası’nın üniversite binasına dönüştürülmesi de bu felsefeyi güçlendiriyor. Rektör yardımcımız Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman küratörlüğünü yaptığını “Bir Bina, Bir Macera: Fabrikadan Üniversiteye” isimli sergi de “orijinal olanla ödeşme temasını öne çıkarıyor. Bugünü yorumlamaya, geleceği ise şekillendirmeye çalışan bizler için orijinal ile yeniden üretilen iç içe geçiyor ve üzerimize büyük bir sorululuk yüklüyor. Bizler tarihten aldığımız emaneti geliştirerek geleceğe aktarmaya gayret ediyor, geçmişten güç alarak geleceğe kararlılıkla ilerliyoruz” diye konuştu.

Açılış töreni üniversitemiz bünyesinde bulunan Pusula Akademisi tarafından hazırlanan filmin gösterimi ve 15. yıl pastasının kesilmesiyle son buldu.