Avrupa Birliği ve Türkiye’nin Geleceği Tartışıldı

Kadir Has Üniversitesi, Uluslararası ve Avrupa Çalışmaları Merkezi tarafından düzenlenen Avrupa Günü Kutlaması: “Avrupa’nın Eşiğinde Türkiye” konulu panelde Yunanistan ve Fransa’da yapılan son genel seçimler başta olmak üzere yaşanan gelişmeler ışığında Avrupa Birliği’nin geleceği ve Türkiye’nin AB süreci tartışıldı.

Avrupa Parlamentosu EPP Grubu, Kadir Has Üniversitesi ve Panteion Üniversitesi işbirliğinde hazırlanan “Turkey on the European Doorstep” (Avrupa’nın Eşiğinde Türkiye) isimli kitabın tanıtımı ile başladı. Etkinlikte, “Birliğin Durumu: İktisadi Düzen Kargaşa” (The State of the Union: Recovery or Further Turmoil?) ve “AB Genişlemesi ve Türkiye”, (Future Enlargement: Whither Turkey?) başlıklı paneller yer aldı.

Panelde, EPP Grubu milletvekili Rum Parlamenter Dr. Eleni Theocharous, ECR Grup Başkan Yardımcısı, İngiliz Parlamenter Geoffrey Van Orden ve Avrupa Parlamentosu Eski Üyesi ve İstanbul Politikalar Merkezi Danışmanı Joost Lagendijk, eski CHP Milletvekili Onur Öymen konuşmacı olarak yer adı. Konuşmasında Avrupa Birliği’nde Türkiye'nin üyeliğini destekleyenlerin azaldığını, bütün engellemelerin Sarkozy'den ibaret olmadığını, yeni Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın da önümüzdeki 5 yıl için Türkiye açısından kötümser bir tablo çizdiğini söyleyen eski CHP Milletvekili Onur Öymen, AB KomisyonuAvrupa Birliği ve Türkiye’nin Geleceği TartışıldıBaşkanı Manuel Barosso'nun Columbia Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmada Türkiye'nin üyeliğinin önündeki en büyük engel olarak "kültürel farklılıktan" söz ettiğini belirtti.Panellerde Avrupa Birliği’nin içinde bulunduğu durumun tespiti yapılarak, Türkiye’nin AB ile olan üyelik müzakerelerini ekonomik, siyasi ve diplomatik açılardan değerlendirildi.