Ali Muhiddin Hacı Bekir İle Şeker Sanatı Üzerine

Ali Muhiddin Hacı Bekir İle Şeker Sanatı Üzerine

Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nin iki haftada bir düzenlediği “Dedemden Öğütler” paneller dizisinin sonuncusuna Şekerci Ali Muhiddin Hacı Bekir’in 4.kuşak temsilcisi Doğan Şahin konuk oldu. Kendisini “şekeri yedirme üstadı” olarak tanıtan Doğan Şahin, “Hacı Bekir’in sahibi değil eminiyim” diyerek başarısı kuşaktan kuşağa bir emanet gibi aktarılan Ali Muhiddin Hacı Bekir’in sırrını anlattı.

Şekerci Bekir Efendi’nin Kastamonu'nun Araç ilçesinden İstanbul'a gelerek 1777 yılında Bahçekapı'da açtığı küçük dükkanında ürettiği lokum, akide ve şekerlerin, badem ezmelerinin tadı damaklarda kısa sürede yer edince, Hacı Bekir de günümüze kadar intikal eden ilgi ve şöhreti kazanmış oldu.

İsmi nam salınca zamanının padişahının da dikkatini çeken Hacı Bekir, 1. Rütbe Nişanı’yla saraya Şekercibaşı olarak atandı. Saray tarafından görevlendirildiği yurtdışı fuarlarından da madalyalarla dönen Hacı Bekir ilk olarak 1873 yılında Viyana fuarında gümüş madalya ile ödüllendirildi, bunu Köln, Brüksel, Chicago gibi diğer yurtdışı fuarlarındaki başarılar izledi. Türk lokumunun Anglo Sakson ülkelerinde ve Avrupa'da "Turkish Delight", Fransa ve Balkan'larda da "Lokoum" olarak tanınır hale gelmesi de yine Hacı Bekir sayesinde oldu. 19. yüzyılda bir İngiliz turistin Hacı Bekir’in İstanbul Bahçekapı'daki dükkanından aldığı lokumları ülkesine götürmesiyle “Turkish Delight” uluslararası şekercilik literatürüne girdi.

Cumhuriyetin ilk yıllarında ise Hacı Bekir Türk sanayisinin öne çıkan isimleri arasındaki yerini korudu. Yerli ekonomiyi kuzey Afrika ve Avrupa ülkelerine tanıtmak amacıyla Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle 1926 yılında hayata geçirilen ilk yüzer sergi Karadeniz gemisinde ürünleri ile birlikte Haci Bekir de yer aldı ve Türk ürünleri Akdeniz ve kuzey ülke limanlarında 90 gün boyunca dünyaya tanıtıldı. Günümüzde İstanbul’daki 5 mağazası ve yurtdışı satış temsilcilikleri ile Japonya’dan Yeni Zelanda’ya, Orta Doğu’dan Letonya’ya kadar 18 ülkeye ihracat yapan Şekerci Hacı Bekir, halen Türkiye'nin en eski firmalarından biri olarak faaliyetini sürdürüyor.

Hacı Bekir’in bu iki asırlık başarısının sırrını merak edenlere ise yanıt Kadir Has Üniversitesi’ne konuk olan Hacı Bekir Şekerciliğin 4. kuşaktan temsilcisi Doğan Şahin’den geliyor: “Öncelikle yaptığınız işi seveceksiniz ama işinizin sevdiğiniz kısmını sevdiğiniz kadar yaparsanız yine olmaz. İşin gereğini gerektiği kadar yaparsanız ancak o zaman başarılı olursunuz.”