Kadir Has Üstün Başarı Ödülleri Kültür Sanat Alanında Verildi

“Bir okul yaptırmak, bin kişiyi hapishaneye düşmekten kurtarır” sözü hayat felsefesini oluşturan, eğitim-öğretime verdiği destekle anılan merhum Kadir Has, vefatının 5. yıldönümünde “en büyük hayali” olarak tanımladığı Kadir Has Üniversitesi’nde anıldı.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in katılımıyla Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde gerçekleştirilen anma töreninde, merhum Kadir Has’ın ailesi ve sevenleri, Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has, Kadir Has Vakfı Başkanı Nuri Has, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Kadir Has Üniversitesi öğrencileri, akademik ve idari personeli yer aldı. Kadir Has’ı anma ve ödül töreni öncesinde yeniden düzenlenen Kadir Has Sergi ve Anı Salonunun da açılışı yapıldı.

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, merhum Kadir Has’ın Türkiye’nin önemli değerlerinden biri olduğunu belirterek, hayırseverliğin ülke kalkınmasına büyük oranda katkı sağladığını söyledi. 2003-2012 yılları arasında bakanlık olarak 196 bin derslik yaptırdıklarını söyleyen Dinçer, bu dersliklerin 32 bin adedini hayırseverlerin yaptırdığını, bu doğrultuda merhum Kadir Has’ın da başta Kadir Has Üniversitesi olmak üzere eserleriyle ülkeye büyük katkı sağladığını belirtti.

Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has ve Kadir Has Vakfı Başkanı Nuri Has konuşmalarında merhum Kadir Has’ın işadamı kimliğine ve hayırseverliğine vurgu yaparak, kurucusu olduğu Kadir Has Üniversitesi ile ardından her geçen gün büyüyen bir miras bıraktığını belirttiler.  Kadir Has’ın tüm hayır işlerini, “Cahilliğin ödülü utançtır” düsturuyla eğitim odaklı gerçekleştirdiğini belirten Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has, “Kadir Has Üniversitesi sayesinde merhum Kadir Has arkasında iyi eğitim almış binlerce genç insan bıraktı. Asıl miras budur; her yıl büyüyen yurt geneline yayılmış iyi eğitimli bir aile” diye konuştu.

Kadir Has Vakfı Başkanı Nuri Has ise merhum Kadir Has’ın hayatının son 20 yılını ve servetinin büyük kısmını hayır işlerine ayırdığını belirterek, arkasında maddi değeri yarım milyar doları bulan 50’ye yakın kalıcı hayır eseri ve finansal kaynaklar anlamında son derece güçlü bir vakıf bıraktığını belirtti.

Törende konuşan Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın da, “Kadir Has’ın hayatın anlamını hayırseverlikte bulduğunu belirterek, bu amaçla hayata geçirdiği eserleri Kadir Has Üniversitesi ile taçlandırdığını” söyledi. Aydın, “Kurucumuz Kadir Has’a layık olmak için eğitim meşalesini daha da uzaklara taşıyor, tüm enerji ve birikimimizle çalışıyoruz. 15 yıllık bir üniversite olarak hayata geçirdiğimiz fakülteleri yeniden yapılandırma çalışmalarımız ve açtığımız yeni bölümlerle değişimin öncüsü olmayı hedefliyoruz. Amacımız Kadir Has Üniversitesi’ni yüksek öğrenimi şekillendiren bir okul haline getirmektir” diye konuştu.

Kadir Has Ödülleri Mimarlık ve Müzik Alanlarında Verildi

Anma töreninde Kadir Has Başarı Ödülleri de sekizinci kez sahiplerini buldu. Kadir Has Ödülleri, Türkiye’nin ulusal ve uluslararası düzeyde önemli başarılara imza atmış, toplumun gelişimine katkıda bulunmuş kişi ve kurumlarını tanıtmayı ve ödüllendirmeyi amaçlıyor. Ödüller bu yıl kültür sanat alanında “Üstün Başarı” ve “Gelecek Vaat Eden Sanatçı” olmak üzere iki kategoride sunuldu.

Çok sayıda başvuru ve aday önerisi arasından Değerlendirme Kurulunca yapılan değerlendirme sonucu Sanatta Üstün Başarı ödülünü, farklı konulardaki başarılı mimarlık çalışmalarıyla önemli projelere imza atmış Mimar Emre Arolat kazandı. Arolat, ödüle, ulusal ve uluslararası tanınırlığını kanıtladığı çok sayıda proje ve ödül, sürdürmekte olduğu yenilikçi ve öncü projeleri ve mimarlık ve tasarım konularında yarattığı toplumsal bilinç nedeniyle layık görüldü. Mimar Emre Arolat aynı zamanda 20 bin dolar para ödülünü de almaya hak kazandı.

Ödülünü alan Mimar Emre Arolat yaptığı konuşmasında merhum Kadir Has’ın her konuda olduğu gibi mimaride de gençlere ve genç bakışa önem verdiğini belirtti. Merhum Kadir Has ile vefatından 20 yıl önce kendisi henüz genç bir mimarken tanışma fırsatını bulduğunu belirten Arolat, anısını törene katılan konuklar paylaştı. Arolat“Tasarlamakta olduğum bir proje için bir araya gelmiştik, projemi biraz yaşlı işi bulmuş daha genç bir tasarım yapmamı istemişti. O yaşta, deneyimde ve mevkide birinden bu sözleri işitmek benim için son derece şaşırtıcı olmuştu. Birçok genç insan çalışmalarımı uçuk kaçık bulurken kendisinin benden daha genç, daha çağdaş bir çalışma yapmamı istemesi Kadir Has’ın hayata ve olaylara olan genç bakışının bana göre en güzel örneğiydi” diye konuştu.

“Gelecek Vaat Eden Sanatçı” ödülünü ise, 18 yaşındaki piyano sanatçısı Lara Melda genç yaşında elde ettiği üstün virtüözlük başarıları ile kazandı. Melda ödüle, dünyanın en saygın yarışmalarında kazandığı ödüller, evrensel düzeyde önemli  orkestralarla verdiği konserler yetenek ve sanatsal gücünün bir göstergesi olarak kabul edildiği jüriler ve yaptığı kayıtlarla layık görüldü. Lara Melda, 10 bin dolar para ödülünün de sahibi oldu.

Kazanlara ödülleri Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has, Kadir Has Vakfı Başkanı Can Has, ve Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın tarafından takdim edildi.  Törende Lara Melda da kısa bir performans sergiledi.