Kadir Has’ın Ardından

Kadir Has Üniversitesi'nin kurucusu, ilk Mütevelli Heyeti Başkanımız, Kadir Has Vakfı’nın kurucusu, ülkemizin yetiştirdiği seçkin hayırsever işadamlarından, Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibi Sayın Kadir Has beyefendiyi, ölümünün 5. yılında saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz.

Merhum Kadir Has’ın hayatından bazı önemli satırbaşlarını sizlerle de paylaşmak istiyoruz.

-Mercedes Otobüs ve Kamyon fabrikasını kurdu.

-Türkiye’de ilk kez Coca-Cola fabrikasını kurdu.

-1991 yılında eşiyle kurduğu Kadir Has Vakfı (HASVAK) ile başta eğitim ve sağlık olmak üzere, ülke kalkınmasına yönelik çok önemli hayır işlerini gerçekleştirdi.

-Kadir Has Vakfı ile, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde Yükseköğretim, İlköğretim Okulları ve Liseler, Kayseri Kadir Has Kültür Parkı’ndaki Tesisler, Sağlık ve Sosyal Yardım Tesisleri, İbadet Kurumları ve Kültür ve Spor Tesisleri yaptırdı.

-1997 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından, Türkiye’ye yaptığı hizmetler nedeniyle “Devlet Üstün Hizmet Madalyası”na layık görüldü.

-1997 yılında  resmen kurulan, kendi adını taşıyan Kadir Has Üniversitesi’ni “gerçekleşen en büyük hayali” olarak tanımlıyordu.

-Hayat felsefesini ise babası Nuri Has’ın “Bir okul yaptırmak, bin kişiyi hapishaneye düşmekten kurtarır” oluşturuyordu.

-Kadir Has’ın ülkemize armağan ettiği Kadir Has Üniversitesi’nde şu anda 5 bini aşkın öğrenci öğrenim görüyor.