“Erkeklik İstisnai Bir Durumdur” Fotoğraf Sergisi Kadir Has’ta Açıldı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Toplum Gönüllüleri Vakfı önderliğinde hayata geçirilen “Erkeklik İstisnai Bir Durumdur” fotoğraf sergisi Kadir Has Üniversitesi’nde açıldı. Öğrencilerin çektikleri fotoğraflardan oluşan sergi toplumsal erkek rollerini eleştirerek, kadın-erkek eşitliğine dikkat çekiyor.

Gündelik hayatta aldığımız roller, yaptığımız işler, sözlerimiz yüzyıllar sürecinde gelişen ve oluşan davranış biçimlerimizdir. Rollerimiz, erkeğin ve kadının çoğu zaman, nerede duracağını, ne giyeceğini, ne zaman susup ne zaman konuşacağını keskin çizgilerle belirler. Mesela erkekler ağlamaz, kadınlar inşaatta çalışmaz, erkekler dövüşür, kadınlar evde yemek yapar. Bu roller ne yapacağımıza, ne giyeceğimize, ne zaman susup ne zaman konuşacağımız, olaylara nasıl tepki vereceğimize karar verir. Genellikle bu kararlardan mutlu olmaz ve çaresiz uygularız.

Ülkemizde yaşanan bu cinsiyet odaklı rol dağılımına ve kadın-erkek eşitsizliğine dikkat çekmek amacıyla Toplum Gönüllüleri Vakfı önderliğinde bir fotoğraf sergisi gerçekleştirildi. Türkiye’de toplam 40 şehirde eş zamanlı olarak açılan ‘Erkeklik İstisnai Bir Durumdur’ isimli fotoğraf sergisi Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde de hayata geçirildi.

Oyuncu Mehmet Ali Alabora Çamaşır Yıkayıp, Serdi

Sergiye ünlü oyuncu Mehmet Ali Alabora da destek verdi. Sergi afişinde Alabora’nın üzerinde önlük, çamaşır sererken çekilmiş fotoğrafı kullanıldı. Kadir Has Üniversitesi’nde açılan sergide Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin çektikleri fotoğraflar da yer aldı. Öğrencilerin toplumsal cinsiyet rollerini tersten gören fotoğrafları sadece istisnai durumlarda –eşi hastalandığında, yalnız kaldığında- kadın rollerini üstlenerek yemek, temizlik, ütü yapan, çamaşır yıkayan ama bunların kadınların işi olduğunu söyleyen erkekleri eleştiriyor. “Erkeklik istisnai” bir durumdur diyen sergi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde herkesi hayatı kadın-erkek eşit olarak  paylaşmamaya çağırıyor.