Üniversitemiz 8-10 Haziran Tarihlerinde Europa Nostra 2010 Yıllık Kongresi’nin Önemli Toplantılarına Ev Sahipliği Yaptı

Üniversitemiz, Cibali Kampusu binalarının koruma-uygulama projesini 2003 yılında, mansiyon ile ödüllendiren EUROPA NOSTRA, 2010 Yıllık Kongresi’ni İstanbul’da yapma kararı almıştı. Bu bağlamda Europa Nostra Yönetim Kurulu üyesi Orhan SİLİER başkanlığındaki Yürütme Kurulu’nda, üniversitemizi temsilen Prof.Dr.E.Füsun ALİOĞLU, Dr.Mehmet ALPER ve Y.Doç.Dr.Yonca KÖSEBAY ERKAN yer almışlardır. İstanbul 2010 etkinlikleri kapsamında da yer alan bu uluslar arası düzenleme kapsamında, Europa Nostra’nın asosye üyesi olan üniversitemizde üç toplantı yapılmıştır.

İlk toplantı, XLVI. EUROPA NOSTRA BİLİMSEL KONSEYİ KONFERANSI, 8-9 Haziran 2010 günlerinde gerçekleşmiştir. Bu seneki temasıOrtaçağdan Günümüze Antik Surlu Yerleşmelerin Yeniden Kullanımı olarak belirlenen konferansta çeşitli ülkelere ilişkin örnekler iki gün boyunca tartışılmıştır.

İkinci toplantı, AVRUPA KÜLTÜREL MİRAS ÖDÜLÜ KAZANAN KURUM VE PROJELERİN SUNUMLARI ise 10 haziran günü, D Blok Büyük Salon ve Sinema Salonu A’da gerçekleşmiştir. Bu toplantılarda, KORUMA, ARAŞTIRMA, HİZMET, EĞİTİM ve FARKINDALIK kategorilerinde ödül kazananlar sunumlarını yapmışlardır.

Üçüncü toplantıyı ise AVRUPA KÜLTÜREL MİRAS TRUST’LARI (INTO EUROPE), Mütevelli Heyeti odasında gerçekleştirmiştir.

Europa Nostra Istanbul 2010 toplantıları kapsamında bir diğer etkinlik ise Sirkeci Garı’nda düzenlenmiştir. Küratörlüğünü Üniversitemiz öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Yonca KÖSEBAY ERKAN’ın yaptığı “ÖRNEĞİN GÜCÜ” adlı bu etkinlik AVRUPA BİRLİĞİ KÜLTÜREL MİRAS ÖDÜLÜ / EUROPA NOSTRA ÖDÜLLERİ’nin yer aldığı bir sergidir. Seçki, 1978 yılından günümüze kadar dağıtılmış olan 1000’in üzerinde ödül arasından belirlenen 108 projeyi tanıtmaktadır.