Cumhuriyetin 100. Yılında Kurumsal Sorumluluk Ödülleri Sahiplerini Buldu

Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği (TKSSD) tarafından düzenlenen "KSS Çözümleri Pazaryeri" etkinliği bu yıl “İşletme 2023; Cumhuriyetin 100. Yılında Kurumsal Sosyal Sorumluluk” başlığı ile 9 Aralık 2011 tarihinde Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Türkiye’de ilk 500de yer alan şirketleri, 2010 – 2011 dönemi içerisinde, temel olarak şirketlerin KSS İş Süreçlerine Dahil Edilmesi konusunda sosyal sorumluluk uygulamalarını nasıl şekillendirdikleri açısından değerlendirdi. Bunun sonucunda, Türkiye’den 21 şirketin KSS uygulaması “2011 KSS Pazaryeri”nde sergilenmeye ve ödül kapsamında değerlendirilmeye layık görüldü ve Pazaryerine davet edildi.

Responsibility Europe (Avrupa Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği) ulusal ortakları ve kurumsal sosyal sorumluluk uzmanlarından oluşan Değerlendirme Kurulu tarafından incelenen KSS çözümleri jüri ödüllerine layık görüldü. Buna göre:

Birincilik Ödülü: Bakü Tiflis Ceyhan Petrol Boru Hattı Şirketi

(Yenilikçi Bölgesel ve Toplumsal Kalkınma Yatırımı Uygulaması)

İkincilik Ödülü: Doğuş Yayın Grubu – NTV

(Çevre İletişimi ve Çevre Bilincinin Yaygınlaştırılması Uygulaması)

Üçüncülük Ödülleri: Michelin Lastikleri ve Renault Mais

(Michelin Lastikleri - Beceri ve Yetkinlik Geliştirme Uygulaması)

(Renault Mais - Bilinçlendirme Uygulaması)

Jüri Özel Ödülü: Doğuş Otomotiv

(Kurum İçi Sosyal Sorumluluk Uygulaması)

Bu ödüllerin yanı sıra, gün boyunca etkinliğe katılıp Pazaryerindeki KSS uygulamalarını ziyaret eden 700 üzerindeki katılımcının verdiği Paydaş Ödülleri de şu şekilde oldu:

Paydaş Ödülü 1.lik:  VİKO Elektrik ve Elektronik - Çevre Stratejisi Uygulama Ödülü

Paydaş Ödülü 2.lik: Arzum - Fırsat Eşitliği Uygulaması Ödülü

Paydaş Ödülü 3.lük: Aksa - Paydaş Yönetimi ve İletişimi Ödülü

Ödül töreninde ayrıca bu yıl ilk kez bireysel bir ödül verildi. Okan Bayülgen’e Sosyal Sorumlu Yayıncılık Ödülü verildi. Van depreminin yaşandığı gece canlı yayında kendisine gelen bir yardım tweet’ini duyurması, sorumluluk alması, harekete geçmesi ve bu tweet ile harekete geçen AKUT ekibinin iki kişiyi enkazdan kurtarması; ardından Van için yapılan Evim Evindir gibi katılımcı, etkili ve kitleleri sürükleyen projeler ile sorumlu yurttaşlığa katkısı ve kitlelere yaydığı sorumluluk anlayışı nedeniyle bu ödül kendisine layık görüldü.

Konuyla ilgili olarak Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Başkanı Serdar Dinler şunları dedi: “CSR-Europe üyesi olan Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği’nin 3 yıldır düzenlediği bu etkinlik, Avrupa’nın en etkili üç KSS Pazaryeri Etkinliği’nden biri olarak kabul edilmektedir. Bu etkinlik ile birlikte Türkiye’nin kurumsal sosyal sorumluluk alanında yeni bir evreye girdiğini görmüş olduk. Türkiye’nin ihtiyaçlarını iyi özümsemiş, etkili sosyal sorumluluk uygulamaları, İşletme 2023 hedefi kapsamında geleceğin şirketlerinin Türkiye’de filizlendiğini göstermiştir. Biz bu olumlu adımın ve yeni süreci şirketlerin hazırlaması beklenen sosyal sorumluluk raporları ile desteklemesini bekliyoruz. KSS uygulamalarını raporlayan şirketler uluslararası ölçekte şeffaf, açık ve katılımcı şirketler olarak kabul görmektedir.”

Pazaryeri’nin bu yılki teması olan İşletme 2023 girişimi, Türkiye’nin 2023 stratejilerini desteklemek için 2023 yılına kadar yüksek oranda istihdamı, verimliliği ve sosyal dayanışmayı sağlamak amacı ile kamu kuruluşlarının, şirketlerin ve sivil toplum kuruluşlarının ortak girişimler ile kendi paylarına düşen katkıyı yapması anlayışına dayanıyor.

Pazaryeri’ne konuşmacı olarak katılan isimler ise şöyle oldu: Serdar Dinler (Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Genel Başkanı),  Stefan Crets (CSR Europe Genel Direktörü),  Henry Jackelen (UNDP İş Dünyası Bölümü Başkanı), Alexandra Gatto (Avrupa Komisyonu).

Ödül Listesi:

Okan Bayülgen- Sosyal Sorumlu Yayıncılık Ödülü

AKÇANSA Çimento ve Sanayi Ticaret A.Ş. - Sürdürülebilir Atık Yönetimi ve İletişimi Ödülü

Paydaş Ödülü 3.lük: Aksa Akrilik Kimya A.Ş. - Paydaş Yönetimi ve İletişimi Ödülü

Paydaş Ödülü 2.lik: Arzum - Fırsat Eşitliği Uygulaması Ödülü

Avea - Sosyal Sorumluluk Ortaklığı Uygulaması Ödülü

Aviva Sigorta A.Ş. - Kamu – Özel Sektör Ortaklığı Uygulaması Ödülü

Axa Sigorta A.Ş. - Paydaş İletişimi Uygulaması Ödülü

Birincilik Ödülü: Bakü Tiflis Ceyhan Petrol Boru Hattı Şirketi - Yenilikçi Bölgesel ve Toplumsal Kalkınma Yatırımı

Banvit A.Ş. - Sağlık Bilinçlendirme Uygulaması Ödülü

BOSCH Ev Aletleri San Ve Tic A.Ş. - Çevre Eğitimi Uygulaması Ödülü

Jüri Özel Ödülü: Doğuş Otomotiv Servis ve Ticaret A.Ş. - Kurum İçi Sosyal Sorumluluk Uygulaması Ödülü