Genç Öngörü Derneği’nin Model Birleşmiş Milletler Konferansı Khas’da Düzenlendi

Lise öğrencileri tarafından kurulan ve lise öğrencilerine hizmet veren Türkiye’nin en büyük çocuk derneği olan Genç Öngörü Derneği’nin düzenlediği Model Birleşmiş Milletler Türkiye (MBMTR) Konferansı 7-9 Ekim 2011 tarihleri arasında Kadir Has Üniversitesi’nde yapıldı.

“Globalleşen Dünyada Gençlerin Durumu” temalı konferansta Muş’tan Mardin’e, Bursa’dan Yozgat’a, Bodrum’dan Nevşehir’e kadar Türkiye’nin dört bir yanından gelen liseli gençler özgürce fikirlerini tartıştı. Değişik kültürlere, sosyo-ekonomik durumlara ve görüşlere sahip gençlerin bir araya geleceği konferansta çevre, kültür, insan hakları, silahsızlanma, şiddet, ekonomi ve güvenlik konuları ele alındı.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler’den onay alarak ilk kez düzenlenen konferansa 22 okuldan 300 öğrenci, delege ve büyükelçi görevinde katıldı.

Mavi Jeans, Vehbi Koç Vakfı, Pegasus Havayolları, Kadir Has Üniversitesi, Ülker, Ünkar Dış Ticaret Uluslararası Taşımacılık ve Tırsan sponsorluğunda düzenlenen konferans ilk kez Türkçe düzenlendi. Model Birleşmiş Milletler (MBM) organizasyonunda gençler bir Birleşmiş Milletler (BM) delegesi rolünü üstlendi, bu kapsamda çeşitli Birleşmiş Milletler komitelerinde dünya konularını tartıştı. Genç Öngörü Derneği vasıtasıyla dünyada ilk kez Türkçe yapılan konferansta, İstanbul’dan Muş’a, Bodrum’dan Mardin’e, Yozgat’tan Nevşehir’e kadar Türkiye’nin dört bir yanından gençler katıldı. Türkiye’nin her bölgesinden gençleri birleştiren ilk MBM konferansı olan organizasyonda liseli gençler Birleşmiş Milletler üyesi ABD, Bolivya, Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan, Yunanistan, Lübnan gibi ülkeleri temsil etti. Gençler, temsil ettikleri ülkeler hakkında detaylı bir araştırma yaparak bilgi sahibi oldu ve siyaset, yönetim, ekonomi, savunma, çevre, kültür ve toplum konularında fikirlerini sunduve çözüm önerileri üretti. Konferansın ana teması; ‘Globalleşen Dünya’da Gençlerin Durumu’ydu.

Model Birleşmiş Milletler Türkiye Konferansı hakkında detaylı bilgi almak için bu linki inceleyebilirsiniz: www.mbmtr.org