Medya ve Terörizme Uluslararası Perspektiften Bakan Bir Kitap

Editörlüğünü Kadir Has Üniversitesi, İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Banu Baybars Hawks ile Lemi Baruh’un yaptığı If It Was Not for Terrorism: Crisis, Compromise, and Elite Discourse in the Age of “War on Terror” adlı kitap Cambridge University Press tarafından yayımlandı. Kitap, seçkin sınıflar ve medya tarafından “Terörle Mücadele” söylemi aracılığı ile uygulanan hegemonik güçle ilgili beliren soru ve sorunları araştırmayı amaçlıyor.

Kitapta yer alan bölümler dünya üzerindeki çok çeşitli coğrafyalardan terörizmin anlamı, kollektif kimliklerin iletişimi ve “ötekilik” kavramı, “terörle mücadele” konulu medya söylemleri, insan hakları ve hükümet kısıtlamaları üzerine örnek olaylar sunuyor.

Kitabın yazarlarının amacı ise medya ve terörizm temaları etrafında uluslararası ve disiplinlerarası bir perspektiften bakarak tartışma ortamı yaratmak olarak tanımlanıyor. Kitabın ilk bölümleri, terörizmin tanımı ile ilgili seçkin söylemine ve “biz” ile “diğerleri” karşıtlığını yapılandıran söylemsel stratejiler üzerine odaklanırken, sonraki bölümler “terörle mücadele” çabalarının başarısı uğruna verilen ödünlerin medya yansımalarını ele alıyor. Hegemonik güce karşı gösterilebilecek direnç fırsatları da kitabın içinde yer alan konular arasında.