İstanbul, “Kent ve Kültür” Konferansında Sanatın ve Mimarinin Fikir Önderlerini Ağırladı

Contemporary Istanbul, 19 Eylül 2011'de “Kent ve Kültür” başlığı altında uluslararası arenadan fikir önderlerinin katılımıyla bir konferans düzenledi. Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde gerçekleştirilen “Kent ve Kültür” konferansında; çağımızın sanat ve mimari alanındaki fikir önderleri dünya megapollerinin kültür ve sanat merkezi olarak değişmekte olan alt yapısı tartışıldı.

Bu sene 24-27 Kasım 2011 tarihlerinde sanatseverlerle buluşacak olan Contemporary Istanbul yıl boyunca gerçekleştirdiği etkinliklerine bir yenisini daha ekleyerek kültür-sanat alanında yaptığı çalışmalarını genişletiyor.

Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli konferans hakkında şunları söyledi:

Contemporary İstanbul olarak Türkiye’de çağdaş sanatı geniş kitlelere yaymak, İstanbul’u çağdaş sanat merkezi haline getirmek hedefiyle altı yıl önce yola çıktık. Bu hedef doğrultusunda tüm seneye yayılan yeni projelerle sanatseverleri bir araya getiriyoruz. “Kent ve Kültür” konferansında uluslararası kültür, sanat ve mimarlık dünyasının en önemli isimlerini İstanbul’da ağırlayacak olmanın heyecanını yaşıyoruz. İstanbul özellikle son 50 yılda ciddi dönüşümler geçirdi ve geçirmeye devam ediyor. Tarihten gelen kozmopolitliği, ülkenin ekonomi merkezi olması ve Türkiye’nin artan uluslararası ağırlığında İstanbul’un merkezi bir rolünün olması, İstanbul’u diğer gelişen küresel kentlerden ayrıştırıyor.”

“Kent ve Kültür” konferansının sabah seansının moderatörlüğü Contemporary Istanbul’un Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Akay tarafından yürütülecek.  “Bir Kentin Kültür Merkezi Olması Sağlayan Nedir?”  başlığı altında gerçekleşen sabah seansına;  sanat teorisyeni Anna Waldman, 54. Venedik Sanat Bienali’nde Türkiye Pavyonu’nda Türkiye’yi temsil eden çağdaş sanatçı Ayşe Erkmen ve çağdaş sanatçı-heykeltraş Elisabeth Ballet konuşmacı olarak katıldı.

Mimari bölümün açılış konuşması Pritzker mimari ödülü sahibi, Pekin Ulusal Stadyumu’nun ve Tate Modern Bankside’ın mimarlarından, Herzog & de Meuron Mimarlık ofisinin kurucu ortağı İsviçreli ünlü mimar Jacques Herzog tarafından gerçekleşti.

“Mimarlığın Kent Kültüründeki Rolü ve Önemi”nin tartışılacağı akşamüstü seansının moderatörlüğü ise ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Suha Özkan tarafından gerçekleşti. Bu seansta, 2010 Ağa Han Mimarlık Ödülü’nün sahibi mimar Emre Arolat, Mecanoo Mimarlık Ofisi’nden Francine Houben, Frankfurt Modern Sanat Müzesi’nin tasarımcılarından ve Hans Hollein Mimarlık Ofisi’nin kurucularından Hans Hollein ve Roma Çağdaş Sanatlar Müzesi Mimarlık Ödülü sahibi ve Tabanlıoğlu Mimarlık ofisinden Türkiye’nin en uzun binası olan Istanbul Sapphire projesini yapan Murat Tabanlıoğlu da görüşlerini paylaştı.

Konferans 2009 yılı itibariyle Contemporary Istanbul ile ortak konferans programı düzenleyen Almanya’dan Akademie Der Künste’nin Direktörü Dr. Johannes Odenthal'ın kapanış konuşmasıyla sona erdi.

KONFERANS PROGRAMI

09.30-10.00  Kayıt

10.00-10.30  Açılış Konuşması

Ali Güreli  Yönetim Kurulu Başkanı,  Contemporary İstanbul

Roger Mandle Müze Direktörü, Qatar Museums Autority

Prof. Dr. Mustafa Aydın Rektör, Kadir Has Üniversitesi

SABAH SEANSI

10.30-12.15 Panel

KENT VE KÜLTÜR: BİR KENTİN KÜLTÜR MERKEZİ OLMASINI SAĞLAYAN NEDİR?

Moderatör: Prof. Dr Ali Akay   Contemporary Istanbul Danışma Kurulu Üyesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı