Akdeniz Çevresindeki Kaya Yerleşimleri: Ortak Kimlik–Yeni Perspektifler AB Projesi Başladı

Kadir Has Üniversitesi’nin ortağı olduğu, Avrupa Birliği, Kültür Programı çerçevesinde yer alan “Akdeniz Çevresindeki Kaya Yerleşimleri: Ortak Kimlik–Yeni Perspektifler” Cultural Rupestrian Heritage In The Circum-Mediterranean Area: Common Identity-New Perspective (CRHIMA-CINP) adlı Avrupa Birliği Projesi, Ekim 2010’da yapılan toplantılarla başladı.

Floransa Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık ve Planlama Bölümü öğretim üyesi Prof. Carmela CRESCENZI önderliğinde planlanan bu proje, University of Florence/ İtalya, Kadir Has Üniversitesi/Türkiye, Ecole Superieure Nationale de Paris La Villette/ Fransa, National and Kapodistrian University Of Athens /Yunanistan, Universidad Politecnica de Valencia/İspanya adlı ortaklar ile gerçekleştirilecek. Bu projede Kadir Has Üniversitesi, Prof.Dr. E.Füsun ALİOĞLU (KHÜ), Y.Doç.Dr. Yonca KÖSEBAY ERKAN (KHÜ), Dr. Mehmet ALPER (KHÜ); Doç.Dr. Berrin ALPER (YTÜ), tarafından temsil ediliyor.

Kaya içi yerleşimlerin belgelenmesi ve korunmasını amaçlayan proje, 01.10.2010-29.09.2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Çalışmalar, 14 Eylül-25 Eylül 2011 tarihlerinde İstanbul ve Ortahisar/ Kapadokya’da yapılacak etkinliklerle devam edecek. Kapadokya Bölgesinde, proje alanı olarak belirlenen Ortahisar yerleşmesinde detaylı belgeleme çalışmaları yapılacak ve uluslararası bir seminer ile bölgeye özgü sorunlar tartışılacak. Bu toplantıya Kadir Has Üniversitesi ev sahipliği yapıyor. Seminerde Prof. Dr. E. Füsun ALİOĞLU, Yard. Doç. Dr. Yonca KÖSEBAY ERKAN, Dr. Mehmet ALPER, Doç. Dr. Berrin ALPER (YTÜ) Türkiye grubu Dr. Mehmet ALPER (KHÜ); “Rupestrian Mosques of Ortahisar” adlı bir bildiri sunacaklar.