İnternet Zirvesi Kadir Has Üniversitesi'nde Gerçekleştirildi

İnternet Medyası Derneği'nin düzenlediği İnternet Zirvesi sanal alemin ünlü isimlerini biraraya getirdi. Kadir Has Üniversitesi'ndeki zirveye Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has, Kadir Has Vakfı Başkanı Can Has, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Aydın, İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık, birçok uzman gazeteci ve sanatçı katıldı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Başbakan Vekili Bülent Arınç, TBMM'ye sevk edilen RTÜK Kanunu'nda değişiklik yapan tasarının, 9 Haziran 2010 tarihinde Anayasa Komisyonu’nda görüşüleceğini belirterek ''Yetişebilirse Temmuz ayına kadar, yetişemezse Ekim ayının başında yasalaşması için gayret sarf edeceğiz'' dedi.

"İMD'NİN RAPORU'NU İNCELEDİK"

Arınç, İMD Başkanı Hadi Özışık'ın internet medyasıyla ilgili hazırladığı raporun kendilerinde mevcut olduğunu belirterek, bu konuyu çözmenin ve yapılan çalışmaları sonuçlandırmanın görevleri olduğunu söyledi.

Basın Kanunu'nun 2004 yılında son şekliyle yasalaştığını hatırlatan Arınç, bugüne kadar kanun uygulamasında büyük yanlışlığa ve eksikliğe rastlanılmadığını kaydetti. Arınç, yeni uygulamadan doğacak eksiklik ve hatalar varsa bunları düzeltebileceklerini, ancak özgürlükçü bir yaklaşımla hazırlanan Basın Kanunu'nun bugüne kadar fazlasıyla bir sorun çıkarmadığını düşündüğünü ifade etti.

Kendi döneminde yapılan önemli bir çalışmanın, 1994 yılından bu yana devam eden 3984 sayılı RTÜK Yasası'nı yeni baştan ele almak ve bunu yeni haliyle çıkartmak olduğunu anlatan Arınç şöyle dedi:

''Bir yıl üzerinde çalıştık. Yeni RTÜK Kanunu Tasarısı'nı TBMM'ye sevk ettik. Tasarı, 9 Haziran’da Anayasa Komisyonu’nda görüşülecektir. Yetişebilirse Temmuz ayına kadar, yetişemezse de Ekim ayının başında yasalaşması için gayret sarf edeceğiz. 3984 sayılı yasayı baştan sona değiştiren yeni RTÜK Kanunu'nun önemli bir boşluğu dolduracağına inanıyorum. İnternet medyasıyla ilgili kanun üzerinde yapılacak çalışmalarda da uzman arkadaşlarımız bazı raporlar hazırladılar. Bunu, benzeri kanunlardan ilgili birimlerden uzak tutarak hazırlamak mümkün değil. Anayasayla ilgili TCK ile ilgili, tüketici haklarıyla ilgili, reklamlarla, hatta kredi kartlarıyla ilgili konular var.

Bunların hepsini göz önünde tutmak suretiyle bu sektörün sorunlarını çözebilecek belki daha az maddeli yeni bir kanuna ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Ekim ayından itibaren Ocak ayına kadar böyle bir düzenlemeyi başarılı olarak sonuçlandırırız.''

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Başbakan Vekili Bülent Arınç, ''Geleceğin haberciliği olma iddiasındaki bu mecra, karanlık güçlerin at koşturduğu bir alana dönüştürülmesin, kişilerin özel yaşamı, şahsiyetleri, kara vicdanlı saldırganların hedefi haline getirilmesin'' dedi.

Arınç, internet yayıncılığında 18 yılın geride bırakıldığını söyledi. İnternet haberciliğinin sadece Türkiye'de değil tüm dünyada yeni bir habercilik ve yayıncılık olduğunu belirten Arınç, ''Daha doğrusu internet haberciliği geleceğin haberciliğidir'' dedi.

İNTERNET İLE BİLGİ KAYNAĞI DEĞİŞTİ

İnternet ile bilgi kaynağının değiştiğini, insanların parmaklarının ucuyla bilgiye ulaşır hale geldiğini ifade eden Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Facebook, twitter gibi paylaşım siteleri sayesinde evimizden, mahallemizden ve kendi çevremizin dar sınırlarından çıkıp uluslararası boyutta arkadaşlıklar, dostluklar kurabiliyoruz. Ben de Ankara'daki evimden, Başbakanlıktaki çalışma odamdan bir dokunuşla hiçbir sınırlamayla karşılaşmadan dünyanın bir başka noktasıyla anında iletişime geçiyor, oradaki gelişmeleri yakından takip edip öğrenebiliyorum. İnternet, modern iletişim teknolojisi ile klasik gazetecilik reflekslerinin bir araya gelerek oluşturduğu olağanüstü bir haberleşme aracıdır.''

Toplantının ardından , Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has, Kadir Has Vakfı Başkanı Can Has ve Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Aydın eşliğinde Rezan Has Müzesi’ni gezen Arınç, “Neolitik’ten Selçuklu’ya Sessiz Tanıklar” adlı sergi hakkında bilgi aldı.

Kaynak: http://www.internetmedyasi.org/