Princeton Üniversitesi ve Khas'ın Düzenlediği Yaz Okulu Sona Erdi

Kadir Has Üniversitesi dünyanın önde gelen üniversitelerinden Princeton Üniversitesi ile ortak bir yaz okulu düzenledi.

Kadir Has Üniversitesi, Princeton Üniversitesi Yakındoğu Çalışmaları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu’nun koordinasyonunda hazırlanan “Islam, Empire, and Modernity: Turkey from the Caliphs to the 21st Century” konulu 6 haftalık bir yazokulu programına evsahipliği yaptı.

11 Haziran-23 Temmuz 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen 6 haftalık eğitimin ilk haftası Budapeşte/Macaristan’da gerçekleşti. Sonraki haftaları Kadir Has Üniversitesi'nde devam eden programın bir haftası da Trabzon’da gerçekleşti.

İlk haftası “Osmanlı Etkisi Altında Macaristan” başlığı ile 11-18 Haziran 2011 tarihlerinde Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen yaz okulu daha sonra İstanbul’da devam etti. Programın İstanbul bölümünde Kanuni Sultan Süleyman’dan, “Büyük Kurtarıcı” Mustafa Kemal’e kadar Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 16. yüzyıldan günümüze tarihsel değişimi anlatıldı. Program kapsamında ayrıca, Divan edebiyatından Orhan Pamuk’a kadar Türk edebiyatı, Topkapı Sarayı’ndan modern Türk mimarisine kadar Türk kültür ve sanat hayatı örneklerle incelendi.

Haftada dört gün gerçekleşen teorik derslerin yanısıra gönüllü aktiviteler ve hafta sonu İstanbul gezileri ile zenginleşen program kapsamında, öğrenciler Türkiye tarihinin en yakın tanığı olan İstanbul’u gezme ve keşfetme fırsatı buldu ve Türk kültürünü yaşayarak öğrendi.

Princeton Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesi akademik kadrosu tarafından verilen derslerle öğrenciler Osmanlıdan günümüze Türkiye tarihi ve Türk toplumunun kültürel ve tarihsel değişimi hakkında bilgi sahibi oldu. Kadir Has Üniversitesi öğrencileriyle beraber çeşitli aktivitelerde de buluşan Princeton’lu öğrenciler aynı zamanda Türkçe dersi alarak Türkçe öğrenme fırsatı da buldu.

23 Temmuz günü biten programın sonunda Kadir Has Üniversitesi ev sahipliğinde önce bir boğaz turu ve ardından da Cemile Sultan Korusu’nda bir veda yemeği düzenlendi. Programın bitmesiyle beraber bir grup öğrenci ülkelerine dönerken, diğer bir grup öğrenci ise Amerika’dan gelen aileleriyle birlikte Türkiye’yi gezdi. Ayrıca bazı öğrenciler ise İstanbul Sanayi Odası’na başvurarak staj yaptı.

Princeton Üniversitesi başvuran 43 aday öğrencisi arasından seçilen 15 öğrencinin katıldığı programa Kadir Has Üniversitesi öğrencileri de katıldı ve böylelikle uluslararası bir yaz okulunda eğitim görme fırsatı buldu.