Has-Kal Workshops “Become a Language Virtuoso” A Literary Challenge: Nurturing Creativity

2010 bahar sömestirinden  başlamak suretiyle, Kadir Has Üniversitesi,  Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü bünyesinde,  hedef kitlesi İstanbul’un temel taşları sayılan belli başlı liselerin 2. ve 3. Sınıf öğrencileri olan ve yaratıcı yazın/çeviri eğitimi bağlamında sürekliliği öngören bir dizi atölye çalışması planlandı: Has-Kal Workshops “Become a Language Virtuoso”

KHU-ACL bölümünün en özel/farklı/güçlü yönlerini vurgulayarak marka oluşturabilecek potansiyelde bir çalışma olacak Has-Kal Workshops'a, öncelikle seçilen okulların edebiyat öğretmenleri ve onların seçtiği öğrenciler (2010 için mezuniyet adayları dışında)  davet edildi.

Global perspektifte “ geleceğin dil sanatçıları--yazar/şair/edebi çevirmen--“ olabilecek  bu gençler için tasarladığımız, ana ve yabancı dilde(İngilizce) düşünme/imgelemeye yönelik, merkezinde yaratıcılık olan ve dolayısıyla  özgün üretim amaçlı yeni bir dizi projenin ilki olan Has-Kal Workshops, KHU Cibali Kampüsü’nde  24 Mayıs Pazartesi sabahı başladı. Öyle görünüyor ki, yaratıcı bilince sahip bu yetenekli öğrencilerin bulunup edebiyat  alanında çalışmaya  heveslendirilmeleri, cesaretlendirilmeleri ve  üretmeye yönlendirilerek  gerçek anlamda görünürlü klerinin  sağlanması, uzun vade de olsa, sınırlar ötesi  platformlarda ülkenin kendini  ifade etme/tanıtma sorunlarına,   iletişim güçlüklerine köklü çözüm  arayışlarında klasik filoloji bölümleri adına yapılmış bir katkı olacak.

Dolayısıyla, esas olarak, Türkiye’de değişen  zamana yenik düşen filoloji eğitimine kaybolan prestijini geri kazandırmayı  hedeflediğimiz bir proje Has-Kal Workshops. İlk etapta birlikte çalışmayı seçtiğimiz okul, projenin ortağı öğrencilerimizi  bulduğumuz  Kadıköy Anadolu Lisesi. Has-Kal  için oluşturulan özel  gruptaki  on  özel öğrenci pilot projemizin mimarları aynı zamanda...