Heybeliada’da Düzenlenen Uluslararası Komşuluk Sempozyumu Başarıyla Tamamlandı

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Merkezi (Center for International and European Studies - CIES), Karadeniz Bölgesi’ne ilişkin sorunların tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin tartışılmasını hedefleyen “Uluslararası Komşuluk Sempozyumu: Karadeniz Odağında Ortak Komşuluğu Anlamak” başlıklı sempozyumu, 28 Haziran-3 Temmuz 2011 tarihleri arasında Heybeliada’da gerçekleştirdi.

Ulusal ve uluslararası alanda tanınmış çok sayıda kuruluşun desteğiyle gerçekleşen sempozyumun ortakları arasında Black Sea Trust for Regional Cooperation, Harvard University Black Sea Security Program, NATO, Open Ukraine Foundation, TÜBİTAK, Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği, Kadir Has Üniversitesi ve Avrupa ve Güney Amerika’dan çeşitli üniversiteler yer aldı. Beş gün süren sempozyuma Karadeniz Bölgesi devletlerinin yanı sıra çeşitli Avrupa ülkelerinden ve Amerika Birleşik Devletleri’nden toplam 33 katılımcı, 20 konuşmacı ve 7 gözlemci katıldı. Sempozyum süresince düzenlenen oturumlarda konuşmacılar ve katılımcılar karşılıklı fikir alışverişinde bulunma, bölge içi sorunları, mevcut siyasi, ekonomik ve sosyal krizleri tartışma ve ortak çözüm önerileri geliştirme fırsatını elde etti. Karadeniz Bölgesi’yle ilgili çalışmalar yürüten akademisyen, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen sempozyum, teori ve pratiğin bir arada tartışıldığı ayrıca bölgeye ilişkin farklı bakış açılarına sahip kişilerin bir araya geldiği bir ortam yarattı. Sempozyum çerçevesinde Arizona Devlet Üniversitesi’nden çatışma çözümü konusunda uzman Prof. Dr. Benjamin Broome yönetiminde gerçekleşen simülasyonlar, katılımcıların sorunların dile getirilmesi ve ortak fikirlerin geliştirilmesi konusunda tecrübe sahibi olmalarına da katkı sağladı.

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası ve Avrupa Çalışmalar Merkezi tarafından düzenlenen sempozyumun Türkiye’de yapılması, Türkiye’nin bölgede aktif rol alabilmek amacıyla izlediği stratejilere katkı sağlaması bakımından önem arz etmektedir.  Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Uluslararası Komşuluk Sempozyumu’nun ileriki yıllarda da sürdürülerek gelenekselleştirilmesi planlanmaktadır.