“Ben Çalışmak İstiyorum” Projesi ile Kadınlara İş Fırsatı Yaratılıyor

“Bir kadın değişir, aile değişir, bir aile değişir, toplum değişir” sloganıyla yola çıkan “Ben Çalışmak İstiyorum” projesi, özellikle Anadolu’da ve büyük kentlerin varoşlarında kadının çalışmasının ayıp sayıldığı, bu nedenle kadınların aktif iş hayatına katılımlarının sınırlı olması gerçeğini değiştirmek ve çalışmak isteyenlere iş fırsatları yaratmayı hedefliyor.

“Ben Çalışmak İstiyorum” projesi kapsamında Avusturya Liseliler Derneği Kadın Platformu ve Kadir Has Üniversitesi işbirliğinde 30 Haziran 2011'de Kadir Has Üniversitesi'nde bir açılış yapıldı.

Türkiye'de kadının ekonomik bağımsızlılık sorununun çözümüne bir katkısı olacağı öngörüsü ile hazırlanan proje; Anadolu üniversitelerinin 3./4. sınıflarına devam eden ve tercihen öğrenim gördükleri şehirlerde yaşayan kız öğrencilerin; Avusturya Lisesi mezunlarının sahip/üst düzey yetkili oldukları şirketlerde 30'ar günlük programlı staj görmelerini hedeflemektedir. Bu yıl Erzurum Atatürk, Kars Kafkas ve Van 100.Yıl Üniversiteleri’nden 21 kız öğrenci katılmaktadır.

“Toplumun kadına biçtiği görev; evlenmesi, çocuk doğurması, kocasına hizmet etmesi ya da kocasına ait tarlada ücretsiz işçi olarak çalışması ya da en iyi ihtimalle muhtaçlara yardım eden sivil toplum örgütlerinde çalışmasıdır. Oğluna iş kurmak için arsasını, arabasını satan babalar, kızlarının iş kurmasını hayal bile etmezler. Bunun yanı sıra toplumumuzun birçok kesiminde kadının çalışmasına ayıp gözü ile bakılmaktadır.” görüşünden hareket eden proje oldukça yoğun kapsamlı.“Ben Çalışmak İstiyorum” projesi, bilinçlendirme eğitimleri ve kültürel/tarihsel şehir gezileri de içeriyor. Öğrencilerin hayallerini genişletmeleri, bir ticari organizasyonun tüm süreçlerini katılarak izlemeleri, böylelikle öğrencilerin iş becerilerini keşfetmelerine ve teorik bilgilerini deneyimlemelerine fırsat vermeyi ve ekonomik bağımsızlığın yaşamlarındaki öneminin vurgulanması amaçlanıyor.

“Ben Çalışmak İstiyorum” Projesi’nin genel amacı Türk toplumunda kadının sosyal, ekonomik, kültürel konumunu güçlendirmek üzerine kurulu. Hedeflerin arasında kadınları; erkekler ile fırsat eşitliğine sahip olmaları için ekonomik özgürlüklerine sahip olmaları yönünde bilinçlendirmek ve kadınlara fırsat eşitsizliğinin bir kader olmadığını anlatmak bulunuyor.