Karadeniz Bölgesi Üzerine Uzmanlar Toplantısı

Kadir Has Üniversitesi, 17 Mayıs 2010 tarihinde Karadeniz konusunda çalışan pek çok uzman ve karar vericinin bir araya gelmesiyle düzenlenen uzmanlar toplantısına ev sahipliği yapmıştır. Üç oturum halinde gerçekleştirilen toplantıda Karadeniz Bölgesi’nin soysal ve iktisadi sorunları ele alınarak, bu sorunlara yönelik çözüm önerileri bulunmaya çalışılmıştır.

İlk oturum, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın başkanlığında “Karadeniz Bölgesi’nde Sosyal ve Ekolojik Sürdürülebilirlik Problemlerinin Yarattığı Güvenlik Tehditleri” temasıyla gerçekleştirilmiş ve bu oturumda eski Romanya Dışişleri Bakanı Bakanı Sergiu Celac ve eski Yunanistan Dışişleri Prof. Dr. Bakanı Tassos Giannitsis konuya ilişkin birer sunum yapmıştır.

“Refah Algısı, Ekonomik Büyümenin Ötesinde Ne ve Nasıl Görülebilir?” temasıyla gerçekleştirilen ikinci oturuma Alman Toplumsal Gelişim Merkezi (Center for Societal Progress) Kurucusu Dr. Stefan Bergheim ev sahipliği yaparken; oturumun düşün çerçevesini çizmek amacıyla Fransız Ekonomik Araştırmalar Merkezi (Sciences Po’s Economic Research Centre) uzmanı Prof. Dr. Jacques Le Cacheux ve Hollanda Sürdürülebilir Toplum Vakfı (Sustainable Society Foundation) Başkanı Geurt van de Kerk birer sunum yapmıştır.

Üçüncü ve son oturumda ise genel olarak Karadeniz Bölgesi’nde ekonominin ötesinde ne tür girişimlerin yapılabileceğine ilişkin karşılıklı fikir alışverişinde bulunulmuştur. Yapılan sunumlar ve tartışmalar çerçevesinde, iktisadi büyümenin tek başına Karadeniz Bölgesi’ne barış ve istikrar getirmeyeceğinin altı çizilmiştir. Bölgede böyle bir ortamın sağlanabilmesinin temelinin, ancak bölge ülkelerinde demokrasi ve iyi yönetişimin tesis edilmesinin öncelikli olarak ele alınmasıyla mümkün olabileceği konusunda fikir birliğine varılmıştır.