Kadir Has Üniversitesi Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı

Sinema daima yeniyi takip eder. İtalyan Yeni Gerçekçilerden, yeni dalgalara, renkli filmlerden IMAX 3D sinema salonlarına seyircileri sürükleyen yenilikler sinemacıları ve araştırmacıları da peşinden sürüklemiştir. Türk sinemasının akademisyenlerini, sinemacıları ve sinemaseverlerini bir araya getirerek, Türkiyede sinema araştırmalarına yeni açılımlar kazandırmak ve daha üretken bir eleştirel platform oluşturmak amacıyla düzenlenen Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler konferansı bu sene onbirinci kez düzenleniyor. 1999 yılından beri Prof.Dr. Deniz Bayrakdar’ın öncülüğünde her yıl çok sayıda uluslararası sinemacı ve akademisyenin katıldığı konferans, bu sene 6-8 Mayıs 2010 tarihlerinde Kadir Has Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Konferansının bu yıl konusu “Sinema ve Yeni”  olarak belirlendi. Yeniyi yeniden tanımlayan ve eskiyi yeni gözle yorumlamayı, sınırları genişletmeyi amaçlayan konferans, her yıl olduğu gibi sinema dünyasına farklı değerler katmaya devam edecek. Konferans sunumları ayrıca son 10 yıldır Bağlam yayınlarından kitap olarak yayınlanmaktadır.

Önceki yıllarda Dudley Andrew, Frank Tomasulo, John Hill, Dina Iordonova ve Seth Feldman’ın ana konuşmacı oldukları konferansta bu yılın konuşmacısı Kanada Ryerson Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murray Pomerance olacak. Johnny Depp’ten Alfred Hitchcock’a ve Yüzüklerin Efendisi serisine kadar çeşitli konularda 100den fazla makale ve 20 kitap yazarı olan Murray Pomerance yeni görsel ve işitsel teknolojilerin sinemaya olan etkisini tartıştığı "Eski Etkiler, Yeni Etkileşimler: Yeni Binyılda Özel Efektler Sineması" başlıklı konuşmasını yapacak.

Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler konferansında geçen yıl aramızdan ayrılan Halit Refiğ ve Ahmet Uluçay gibi Türk sinemasının usta isimleri anısına paneller düzenlenecek. Kaybettiğimiz bu yönetmenlerin Türk sinemasına yaptığı katkılar bu usta yönetmenlerle çalışmış Ezel Akay, Derviş Zaim ve Yeşim Ustaoğlu gibi yönetmenler ve Müjde Ar, Can Gürzap ve Hülya Koçyiğit’in eşliğinde tartışılacak. Konferansta ayrıca Togan Gökbakar Levent Kazak ve BKM Mutfaktan usta yönetmen, senarist ve oyuncuların katılımıyla yeni güldürü sinemasının özellikleri tartışılacak.

Bu yılki konferansta oluşan temalarda Türk sinemasında yeninin tanımını Prof.Dr. Tül Akbal Süalp ile Zahit Atam, Aslı Daldal, Fuat Erman ve Savaş Arslan yer alacaklar. Panellerde ise yeni belgesel gerçekçilik Eylem Kaftan moderatörlüğünde Petra Holzer, Ethem Özgüven, Ozan Adam, Ayşegül Taşkent, Seray Genç ve Erkan Büker eşliğinde yapılacak. Yeni izleyiş, yeni anlatım teknikleri,yeni yöntem arayışları, yeni yapımlar, yeni mecralar ve sinema-yeni medya ilişkilerinin tartışlacağı oturumlarda Gülengül Altıntaş, Gözde Onaran, Zeynep Dadak, Övgü Gökçe, Eylem Atakav, Özüm Ünal, Hilal Erkan, Nezih Orhon, Canan Balan, Okan Ormanlı ve yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerden toplam 50 katılımcı sunum yapacaklar. Konferansta ayrıca Reha Erdem üzerine özel bir oturum düzenlenecek. Fırat Yücel, Fatih Özgüven, Senem Aytaç, Gülengül Altıntaş, Aslı Özgen ve Hakkı Kurtuluş Reha Erdem sinemasında tedirginlik, arada kalmışlık, zaman ve beden ilişkisi gibi konuları tartışacaklar.

Konferansta geçen yıl kaybettiğimiz uluslararası sinema kuramına katkıda bulunan Robin Wood’un sinema kuramına ve araştırmalarına katkısına dair Selim Eyüboğlu’nun özel sunumu olacaktır. Tül Akbal Süalp yönetiminde Hopa gezici film atölyesi filmlerinin özel gösterimleri olacaktır. Tüm sinemaseverleri 6-8 Mayıs arası Kadir Has Üniversitesine bekliyoruz.

Web sitesi için tıklayın