İstanbul’daki Afrikalı Göçmenler Konferansı Düzenlendi

Kadir Has Üniversitesi, Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları ve Uygulama Merkezi’nin düzenlediği "İstanbul’daki Afrikalı Göçmenler" konulu konferans 4 Nisan Pazartesi, saat 14.30’da, Cibali Kampüsü’nde gerçekleşti.

Kadir Has Üniversitesi Ortadoğu ve Afrika Çalışmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr.  Sedat Aybar’ın moderetörlüğünü yaptığı  konferansa konuşmacı olarak katılan Illinois Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Şaul İstanbul’da yaşayan Afrikalı göçmenlerin, İstanbul’a gelme nedenleri ve burada kaldıkları süre boyunca yaşadıkları sorunlara değindi.

Prof. Şaul’un yaptığı araştırmaya göre İstanbul’a gelen Afrika kökenliler başta Nijerya olmak üzere, Kongo, Senegal ve Liberya gibi Batı Afrika ülkelerinden gelenler, zannedildiğinin aksine kaçak olarak değil ticaret amaçlı geliyorlar. Araştırma sırasında tanıştığı Afrikalı göçmenlerin yaşadıkları olayları dinleyicilere aktarırken Afrikalı göçmenlere karşı Türkiye’de zaman zaman ırkçı tavırlar sergilendiğini vurgulayan Prof. Şaul, göçmenlerin toplumdan dışlandıklarını, özellikle ilköğretim çağındaki çocukları olanların Türkiye’de karmaşık sorunlarla karşılaştıklarını açıkladı.