Hayırsever İşadamı Kadir Has Vefatının 4. Yıldönümünde Anıldı

Kadir Has Üniversitesi’nin kurucusu, Devlet Üstün Hizmet Madalyası’na sahip işadamı ve büyük hayırsever Kadir Has, Kadir Has Üniversitesi’nde düzenlenen törenle anıldı. Törende Kadir Has Başarı Ödülleri de sahiplerini buldu.

Babası Nuri Has’ın “Bir okul yaptırmak, bin kişiyi hapishaneye düşmekten kurtarır” sözü hayat felsefesini oluşturan, eğitim-öğretime verdiği destek ile genç nesillerin iyi yetişmesi için çalışan hayırsever işadamı merhum Kadir Has, vefatının 4. yıldönümünde “en büyük hayali” olarak tanımladığı Kadir Has Üniversitesi’nde anıldı.

Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde gerçekleştirilen anma töreninde ailesi, öğrencileri, Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has, Kadir Has Vakfı Başkanı Can Has, ve Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın yer aldı.

Törende konuşan Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has, “Merhum Kadir Has Beyefendi’yi rahmetle, minnetle ve şükranla andıklarını“ belirterek, “Kadir Bey, “Bir an önce hedefe ulaşmak gerekir, çünkü ömür çok kısa ve geçici” diyerek, insanlığa hizmet için sürekli fikir üretir ve çalışırdı” diye konuştu. Merhum Kadir Has’ın 80’li yaşlarına kadar öğrenmek, aynı zamanda, öğretici müesseseler kurmak için çalıştığını belirten Nuri Has, “Bilgisizliğin, bulaşıcı bir hastalık gibi olduğunu söylerdi. Zaten dünyada en büyük derdin de bilgisizlikten kaynaklandığını ifade ederdi. Şimdi onun kurmuş olduğu bu üniversite, güveni ve itibarı temsil eden “Kadir Has” ismi sayesinde ülkemizin saygın ve aranan yüksek öğrenim kurumları arasında yer alıyor. Üniversitemiz halkımızın da teveccühünü kazanmış bulunuyor ve bu teveccüh her geçen gün artıyor” diye konuştu.

Kadir Has’ın işadamı kimliğine ve girişimcilik özelliğine vurgu yapan Kadir Has Vakfı Başkanı Can Has ise merhum Kadir Has’ın çalışmayı, başarmayı ve paylaşmayı prensip edindiğini belirterek, “Kadir Has Beyefendi çalışmanın ve başarabilmenin, kazançtan daha güzel olduğunu görmüştü. 50 yıl boyunca kazandıklarını, yeni bir çalışma alanına, eğitim, kültür ve sağlık hizmetine tahsis etmiş, onun meyvelerini topladıkça, hayata daha bir azimle ve sıkı sıkıya tutunmuştu” diye konuştu. Can Has ayrıca Kadir Has’ın 1992 yılında eşi Rezan Has Hanımefendi’yle birlikte kurduğu Kadir Has Vakfı vasıtasıyla, 25 yıl içinde aralarında okul binaları, ibadethane, müze, kültür ve spor tesisleri ile ticaret merkezinin bulunduğu 47 kalıcı hayır eserinin yapılarak milletine armağan ettiğini sözlerine ekledi.

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ise, Kadir Has’ın örnek kişiliğini geride bıraktığı eserlerle yaşattığını söyleyerek, “Bu eserler arasında vakfın ve üniversitemizin ayrı bir yeri olduğuna inanıyorum, bunlar Sayın Kadir Has’ın topluma hiç bitmeyecek katkısının en güzel örneğidir” diye konuştu. Aydın, “Vatan borcumu ödüyorum şiarı ile hareket eden Kadir Has bu topraklardan aldıklarını bu topraklara geri vermiştir. Biz de üniversite olarak kurucumuz Kadir Has’ın adına ve mirasına yakışacak şekilde ülkemize ve içinden çıktığımız topluma faydalı olma misyonuyla hareket ediyor her adımımızı sosyal sorumluluk bilinciyle atıyoruz” dedi. Prof. Dr. Aydın ayrıca merhum Kadir Has’ın ülke çapında ve uluslararası düzeyde önemli başarılara imza atmış, toplumun gelişimine katkıda bulunmuş kişi ve kurumları tanıtmayı ve ödüllendirmeyi Kadir Has Üniversitesi’nin en temel misyonu olarak benimsediğini belirterek,  “Yedi yıldır verdiğimiz başarı ödülleriyle bu misyonu sürdürüyoruz. Bu yıl ayrıca ödüllerin merhum Kadir Has’ın da eserler bıraktığı eğitim, bilim, kültür ve sanat alanlarında verilmesine karar verdik ” diye konuştu.

Kadir Has Ödülleri Haberleşme ve Kanser Çalışmalarına Verildi

Anma töreninde Kadir Has Başarı Ödülleri de sahiplerini buldu. Önceki yıllarda belirli bir konu başlığı altında düzenlenen ödüller bu yıl ilk kez eğitim ve bilim alanında “Üstün Başarı” ve “Gelecek Vaat Eden Bilim İnsanı” olmak üzere iki kategoride sunuldu. Üstün Başarı ödülüne Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Arıkan haberleşme mühendisliği, enformasyon ve kodlama kuramları alanında 60 yıldır açık olan bir probleme çözüm getiren buluşu, bunu sağlayan başarılı akademik geçmişi, uluslararası kabul gören araştırma ve yayınları nedeniyle layık görüldü. Arıkan aynı zamanda 20 bin dolar para ödülünü de almaya hak kazandı.

“Gelecek Vaat Eden Bilim İnsanı” ödülü ise, kanser ve hücre çalışmalarında uluslararası düzeyde kabul gören araştırmaları ve oksijensizlikle hücre ölümü (apoptosis) arasındaki ilişkiye yeni boyutlar sunduğu çalışması ile İsviçre Zürih Üniversitesi Moleküler Yaşam Bilimleri Bölümü araştırmacısı Dr. Ataman Şendöl’e verildi. Şendöl 10 bin dolar para ödülünün de sahibi oldu.

Kazanlara ödülleri Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has, Kadir Has Vakfı Başkanı Can Has, ve Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın tarafından takdim edildi.  Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has, Kadir Has Ödülleri’nin bilimsel düzeyde özlenen ve beklenen bir noktaya geldiğini belirterek, “ Gelinen bu nokta, Kadir Has Üniversitesi yönetimini fazlasıyla memnun etmiştir. Eminim ki, merhum Kadir Has Beyefendi de Kadir Has Ödülü’nün ulaştığı bu düzeyden huzur bulacaktır” diye konuştu.

Ödül töreni sonrasında ise Hulusi Turgut'un hazırladığı "Türkiye'nin En Cömert Hayırseveri: Kadir Has" isimli kitap ile Mithat Bereket ve Pusula Akademisi'nin hazırladığı Kadir Has'ın kendi kaleme aldığı "Son Mektup" CD'si de konuklara armağan edildi.

Son Mektup - Kadir Has

Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has'ın Konuşması