7. Kadir Has Ödülleri Sahiplerini Buldu!

Kadir Has Üniversitesi’nin kurucusu Türkiye’nin öncü hayırseverlerinden merhum Kadir Has adına yedi yıldır verilen başarı ödüllerine bu yıl Prof. Dr. Erdal Arıkan haberleşme mühendisliği alanında, Dr. Ataman Şendöl ise tıp alanındaki çalışmaları ile layık görüldü.

Kadir Has Ödülleri, Türkiye’nin ulusal ve uluslararası düzeyde önemli başarılara imza atmış, toplumun gelişimine katkıda bulunmuş kişi ve kurumlarını tanıtmayı ve ödüllendirmeyi amaçlıyor. Önceki yıllarda belirli bir konu başlığı altında düzenlenen ödüller bu yıl ilk kez “Üstün Başarı” ve “Gelecek Vaat Eden Bilim İnsanı” olmak üzere iki kategoride sunuldu. Ödül Beratı ve parasal ödülden oluşan Kadir Has Ödülleri için bilim ve eğitim alanlarında farklı dallarda gerçekleştirdikleri çalışmaları ile önemli başarılara imza atmış, ulusal/uluslararası tanınırlığa ulaşmış ya da bu potansiyeli bulunan adaylar başvurdu veya aday gösterildi.

“Üstün Başarı” ve “Gelecek Vaat Eden Bilim İnsanı” olmak üzere iki kategoride sunulan ödüller kapsamında “Üstün Başarı Ödülü”ne Prof. Dr. Erdal Arıkan haberleşme mühendisliği alanındaki başarıları ile layık görüldü. Enformasyon ve kodlama kuramları ile haberleşme sistemleri ve ağları konusunda çok sayıda akademik çalışması bulunan Arıkan aynı zamanda 20 bin dolar para ödülünü de almaya hak kazandı.

40 yaşın altındaki başarılı bilim insanlarına verilenGelecek Vaat Eden Bilim İnsanı” ödülüne ise Dr. Ataman Şendöl layık görüldü. 2003 yılında İsviçre Zürih Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan ve halen Zürih Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmalarını yürüten Dr. Şendöl’e ödülü kanser ve hücre çalışmalarında oksijensizlikle hücre ölümü (apoptosis) arasındaki ilişkiye yeni boyutlar sunduğu çalışması ile verildi. Şendöl 10 bin dolar para ödülünün de sahibi oldu.

Yedi yıldır verdikleri başarı ödülleriyle Türkiye ve Türk insanına hizmet eden, toplumun ilerlemesine katkı sağlayan kişi ve kurumlara bir anlamda teşekkürlerini sunduklarını belirten Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, bu sayede diğer kişi ve kurumları da teşvik etmeyi amaçladıklarını söyledi. Prof. Dr. Erdal Arıkan ve Dr. Ataman Şendöl’ü tebrik eden Aydın, “Merhum Kadir Has ülke çapında ve uluslararası düzeyde önemli başarılara imza atmış, toplumun gelişimine katkıda bulunmuş kişi ve kurumları tanıtmayı ve ödüllendirmeyi Kadir Has Üniversitesi'nin en temel misyonu olarak benimsemiştir, bu anlamda ödüller 2007 yılında vefat eden Kadir Has’ın anısını da daha iyi yaşatacaktır. Eminim merhum Kadir Has da aramızda olsaydı kendisi de sayın Arıkan ve sayın Şendöl’ü bilim dünyasına ve ülkemizin gelişimine yaptıkları katkılardan ödüle layık bulurdu bu vesileyle sayın Arıkan ve Şendöl’ü bir kez daha kutluyor başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.

Ödüller 22 Mart 2011 saat 10:00’da Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde düzenlenecek ödül töreni ile sahiplerine verilecek.

7. Kadir Has Ödülü Değerlendirme Kurulu:

Prof. Dr. Mustafa Aydın / Kadir Has Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Üstün Ergüder / Magna Charta Observatory ve Üçüncü Sektör Vakfı Başkanı

Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil / Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Cemal Kafadar / Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi