Kadir Has Üniversitesi Haftanın Konuğu Doçent İnci Eviner

Kadir Has Üniversitesi Haftanın Konuğu serisinde, 27 Nisan Salı günü, yurtiçinde ve yurtdışında birçok kişisel sergi gerçekleştiren sanatçı Doçent İnci Eviner’i ağırladı.

Konuşmasında esin kaynakları, sanat pratiği ve desenle kurduğu ilişkisinden bahseden Eviner, 2004 yılı sonrasında ürettiği işleri hakkında bilgi verdi. Son dönem işlerinde, hazır imge ve çini mürekkebiyle yaptığı desenleri birleştirdiği duvar yerleştirmelerinde, izleyiciyi sadece görsel bir deneyime değil, işlerle fiziksel bir ilişkiye de davet edip tekinsiz olanla bir karşılaşma yaratmaya çalıştığını belirtti. 2008 sonrasında ise kompozit video tekniği ile ürettiği Harem adlı eserinde Melling'in gravürüne, kendi kurgusunu yerleştirerek, aynı zaman ve düzlemde pek çok sahneyi bir araya getirdiğini anlattı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’ndeki eğitmenlik deneyiminden de bahseden Eviner, birey olarak yaklaştığı genç sanatçı adaylarıyla çalışmaktan çok beslendiğini söyledi.

Günümüzde sanatın, ancak disiplinler arası bir yaklaşımla ve sanat pratiği içinde olan kişiler tarafından öğretilebileceğini, deneyimleri aracılığıyla anlatan Eviner, çalışmalarında daha çok içi delikli kadınları, kadınların bu boşluklarda ürettikleri başka dünyaları, kendi kendine sohbet eden kadınları ve o kadınlar arasındaki ilişkileri yansıtmaya çalıştığını söyledi. Eviner ayrıca çalışmalarında figürler arası hiyerarşiye ve herhangi bir sınıra inanmadığını belirtti.