Güzel Sanatlar Fakültesi Tasarım Atölyeleri’nin İkincisi 27 Şubat Pazar Günü Yapıldı

Kadir Has Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından üniversite adaylarının meslek seçimlerinde etkin bir rol oynayacağı düşüncesiyle hazırlanan Tasarım Atölyeleri’nin ikincisi 27 Şubat 2011 tarihinde gerçekleştirildi. Yapılan çalışmaya İTÜ Ekrem Elginkan Lisesi, Robert Koleji, İtalyan Galileo Lisesi, Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi ve Ümraniye Endüstri Meslek Lisesi’nden tasarım alanlarında eğitim almayı düşünen öğrencilerin yanı sıra seçimleri konusunda araştırma yapmakta olan öğrenciler katıldı.

Tasarım Atölyesi’ne katılan üniversite adayları yaratıcılıklarını keşfetmek, kendilerini güzel sanatlar ortamında denemek ve belki de ileride meslekleri olacak, günümüz dünyasında önemi her gün artan yaratıcılık alanlarıyla tanışma fırsatı buldular.

Katılımcıların ve atölye yürütücülerinin birbiriyle tanışmaları sonrasında hevesli liseliler uygulayarak öğrenmenin, eğlenerek üretmenin keyfini deneyimleme şansı buldular.

Teması ‘müzik’ olarak belirlenen atölye çalışması temel sanat eğitimi ile ilgili bir sunumla, tasarıma ve uygulamaya ilişkin soruların paylaşılmasıyla başladı. Tasarımın temel ilkelerinden statik ve dinamik, dolu ve boş arasındaki ilişki tartışıldı. Ardından katılımcılar, kendilerine sağlanan karton, plastik ve ahşap ürünler, tel, vb. gibi hazır malzemeleri kullanarak basit strüktürlerle denge kavramı üzerinden hareketli birer heykel yapmış oldular. Böylece yaratıcılığın ve tasarımın iyi çizim yapmakla sınırlı olmadığını da deneyimlemiş oldular.

Atölye çalışmasının sonunda katılımcılardan kısa bir anketle değerlendirmeleri istendi. Katılımcıların çoğunluğu geçirdikleri günü eğlenceli ve keyifli olarak nitelendiler ve deneyimlerini, kendi ifadeleriyle, şöyle aktardılar:

“Tasarımı tanımam açısından çok etkili bulduğum bir etkinlik oldu. Çok zevk aldım.”

“Atölyeye gelmeden önce sadece slayt gösterisi bekliyordum. Fazla uzun sürmeyen bir bilgilendirme aşamasından sonra müzik tarzımızı yansıtacak eserlerin yapımına geçtik. Öğretmenlerin de isteklerimize karşı çıkmadan, bir şeyleri değiştirmek için ısrar etmeden önerilerde bulunmaları ve yardımcı olmaları çok hoşuma gitti.

“Herhangi bir konuda bir şeyler tasarlamanın aşamalarını gördüm.”

“Bu çalışma beklentilerimi fazlasıyla karşıladı. Arkadaşlarımla yaratıcılığımı geliştirme imkanı bulduk. Grafik bölümünü hedeflediğim ve çizim dersleri aldığımdan benim için verimli bir gün oldu. Yetenek sınavına da girmeyi planlıyorum”

“Mesleğin bize tanıtıldığı ve bir şeyler ürettiğimiz bir gündü, çok mutlu oldum.”

Kadir Has Üniversitesi’nin desteği ile üniversite adaylarına ücretsiz sunulan bu etkinlik, Güzel Sanatlar Fakültesi’nin seçkin akademik kadrosunu bahar yarıyılı boyunca farklı zamanlarda birbirinden yaratıcı atölye konuları ile lise öğrencilerle buluşturmaya devam edecek.

12 Mart 2011’de üçüncüsü düzenlenecek olan Tasarım Atölyeleri ile ilgili bilgi almak isteyenler, Facebook’tan “Tasarım Kampı” kişisini ekleyebilir, ya da üniversitemiz ana sayfasını takip edebilirler.

Tasarım Atölyesi Koordinasyon Komitesi ve Yürütücüleri

Öğr. Gör. Serkan Bayraktaroğlu
Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü

Arş. Gör. Çınar Narter