RTL-2010 II. Demiryolu Taşımacılığı ve Lojistik Kongresi

Ulaştırma Bakanlığı, TCDD, Tüvasaş, Tüdemsaş, Tülomsaş, Akademik Dünya ile Demiryolu sektörünü bir araya getiren RTL – 2010 II. Demiryolu Taşımacılığı ve Lojistik Kongresi yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Üç oturumdan oluşan kongrenin birinci oturumunda Demiryolu Taşımacılığında Operasyon Yönetimi konusu tartışıldı. Ulaştırma Bakanlığından Prof. Dr. Mustafa Karaşahin’in yönettiği oturumda ilk olarak konuşan Kadir Has Üniversitesi Lojistik program başkanı Ömer Faruk Görçün Demiryolu Taşımacılığında işletim modellerinden ve Uluslararası Demiryolu mevzuatlarından bahsetti. İkinci konuşmacı olan Tüvasaş Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Muammer Kantarcı Orta Avrupa ülkelerinde demiryolu terminallerinden bahsederek iki terminal ve lojistik köy örneği ile konunun önemini dile getirdi.

Oturumun üçüncü konuşmacısı Tüdemsaş Ar-Ge Daire Başkanı Mahmut Demir Vagon standartları ve taşımacılığa söz konusu standartların etkisinden bahsederek, Türkiye’de bu konuda yaşanan son gelişmeleri dinleyicilere aktardı. Bir sonraki konuşmacı olan Aydın Güvenler Türkiye ile çevre ülkeler arasındaki demiryolu bağlantıları ile demiryolu koridorlarını anlatarak, bu konuda yaşanan sorunları belirtti. Oturumun son konuşmacısı olan TCCD Yük Dairesi Başkan Yardımcısı Bilgin Recep Bekem TCDD olarak son süreçte yaptıkları atılımları dile getirerek, lojistik ve demiryolu taşımacılığında uygulanmakta olan ve planlanmış projeleri dinleyiciler ile paylaştı. Soru ve cevapların sonunda birinci oturum sona erdi.

İkinci oturum İstanbul Üniversitesinde Prof. Dr Sıddık Yarman tarafından yönetilmiş, birinci konuşmacı olan Savronik ve Rayder Yönetim Kurulu Başkanı Teoman Süer Demiryolu sektöründe serbestleşmeden ve serbestleşmenin öneminden bahsederken, ikinci konuşmacı Prof. Dr Mustafa Karaşahin demiryolu taşımacılığında serbestleşme modellerinden ve farklı ülkelerin uyguladıkları sistemlerden bahsederek, ülkemizde uygulanacak olası serbestleşme modellerini ve özelliklerini dile getirmiştir. Üçüncü konuşmacı olan Rayder Genel sekreteri Ahmet Gök demiryolu taşımacılığında eğitimin öneminden bahsederek dünya örnekleri ile ülkemizdeki demiryolu eğitimini karşılaştırmalı olarak aktarmıştır.

Oturumun son konuşmacısı Yrd.Doç. Dr Hakan Güler demiryolu taşımacılığında altyapı sorunlarından ve gereksinimlerden bahsetmiştir.

Üçüncü ve son oturum Kadir Has Üniversitesi Lojistik program başkanı Ömer Faruk Görçün tarafından yönetilmiş, oturumda ilk olarak Eksper Tren A.Ş den Erdin Erengül, ardından Konsped Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkanı Mete Tırman, son olarak da Tüvasaş A.Ş Ar-Ge Daire Başkanı Nuri Sezer sunumlarını gerçekleştirmişlerdir.