Liseli Gençler Tasarım İçin HAS’taydılar!

Güzel Sanatlar Fakültesi Tasarım Atölyeleri’nin ilki 16 Ocak Pazar günü yapıldı.

Kadir Has Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından üniversite adaylarının meslek seçimlerinde etkin bir rol oynayacağı düşüncesiyle hazırlanan Tasarım Atölyeleri’nin ilki 16 Ocak 2011 tarihinde gerçekleştirildi. Yapılan çalışmaya çeşitli liselerden tasarım alanlarında eğitim almayı düşünen öğrencilerin yanı sıra, henüz hiç bir meslek seçimi yapmamış veya tamamen farklı bir seçim yapacak öğrenciler katıldı.

Tasarım Atölyesi’ne katılan üniversite adayları yaratıcılıklarını keşfetmek, kendilerini güzel sanatlar ortamında denemek ve belki de ileride meslekleri olacak, günümüz iş dünyasında önemi her gün artan yaratıcı bir alanla tanışma fırsatı buldular.

Meyve suyu ve poğaça eşliğinde samimi bir ortamda gerçekleşen tanışma sonrasında atölyeye katılan hevesli liseliler uygulayarak öğrenmenin, eğlenerek üretmenin keyfini GSF akademik kadrosunun eşliğinde deneyimle şansı buldular.

Teması ‘denge’ olarak belirlenen atölye çalışması, tasarıma ilişkin soruların netleşmesi, uygulamanın detaylarının aktarılması için hazırlanan görsel sunumunla başladı. Sunumun ardından, öğrencilerden kendilerinin belirleyecekleri bir tema üzerinden tasarımın en önemli ilkesi olan ‘denge’ öğesini çalışmaları için bir ortam yaratılmış oldu. Katılımcılar, kendilerine sağlanan karton, plastik ve ahşap ürünler, tel, vb. gibi hazır malzemeleri kullanarak basit strüktürlerle denge kavramı üzerinden hareketli birer heykel yapmış oldular. Böylece yaratıcılığın ve tasarımın iyi çizim yapmakla sınırlı olmadığını da deneyimlemiş oldular.

Atölye çalışmasının sonunda katılımcılardan kısa bir anketle deneyimlerini değerlendirmeleri istendi. Katılımcıların çoğunluğu geçirdikleri günü eğlenceli ve keyifli olarak nitelendiler ve deneyimlerini, kendi ifadeleriyle, şöyle aktardılar:

“İlk defa böyle bir etkinliğe katıldım ve her şey beklediğim gibiydi. Beklentilerim ve sonuç birleşince hepsi beni tatmin etti. Bulunduğum yerde mutluydum.”

“Üniversiteyi daha yakından tanımayı ve eğlenmeyi amaçlayarak geldim, benim açımdan oldukça yararlı oldu.”

“Buraya gelirken aynı karşılaştığım gibi bir ortam bekliyordum. Endüstriyel tasarımın ne olduğunu anlamak için çok yararlı oldu, geldiğim için çok memnunum. Tasarım, hep yapmak istediğim ve merak ettiğim bir alandı. Ama bir türlü fırsat bulamadım. Bu atölye çalışması gerçekten çok yararlı oldu. Bence bu tasarım atölyesi daha çok yapılmalı çünkü liselerde bizim gibi tasarımla ilgilenen ama daha önce bir fırsat yakalayamamış bir sürü öğrenci var.”

“Tasarımın sadece çizimle ilgili olmadığını öğrendim, tasarımın büyük ölçüde yaratıcılık gerektirdiğini anladım. Çizim dışında başka dallarda da tasarım yapılıyormuş”

“Yaratıcılığın ön planda olduğu bir konu ile tasarımın en basit şekilde içine girdik. Beklediğim gibi geçti, başlangıçtaki beklentim, sonucu gördüğümde bir bütün oldu.”

“Buraya gelirken tasarımla alakalı bir bölümün üniversitedeki dersleri ve bu mesleğin çalışma şekleri konusunda deneyim kazanmak istiyordum. Burada bu imkanı buldum.

Atölyeye gelirken önce, kişi sayısının çokluğundan eğitmenlerin bizimle çok ilgilenemeyeceğini düşünüyordum. Ama beklediğim gibi olmadı. Hem mevcudumuz azdı hem de her eğitmen bizimle birebir ilişki kurdu. Benim için çok güzel bir deneyim oldu.”

Tasarım Atölyesi’ne gönüllü olarak katılan fakültemiz mezunu İç Mimar Bahar Okucu,  asistan öğrencilerimizden Ümmügül Yılmaz ile Esra Kanat üniversitemiz ve fakültemizdeki öğrencilik deneyimlerini liseli katılımcılarla paylaştılar.

Kadir Has Üniversitesi’nin desteği ile üniversite adaylarına ücretsiz sunulan bu etkinlik, Güzel Sanatlar Fakültesi’nin seçkin akademik kadrosunu bahar yarıyılı boyunca farklı zamanlarda birbirinden yaratıcı atölye konuları ile lise öğrencilerle buluşturmaya devam edecek.

Gelecek Tasarım Atölyeleri ile ilgili bilgi almak isteyenler, facebook’tan “Tasarım Kampı” kişisini ekleyebilir, ya da üniversitemiz ana sayfasını takip edebilirler.

Tasarım Atölyesi Koordinasyon Komitesi ve Yürütücüleri

Yard. Doç. Dr. Orçun KEPEZ

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkanı

Yard. Doç. Dr. Ayşe COŞKUN ORLANDİ