Geçmişten Günümüze Türkiye-İsrail İlişkileri

05 Ekim 2018 - Cuma
Geçmişten Günümüze Türkiye-İsrail İlişkileri

Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Merkezi, 8 Ekim 2018 Pazartesi günü 11:00-12:30 saatleri arasında Kadir Has (Cibali) Kampüsü'nde bulunan D-104 numaralı salonda “Geçmişten Günümüze Türkiye-İsrail İlişkileri” başlıklı bir söyleşi düzenledi.

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Salih Bıçakcı ile Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü doktora öğrencisi ve gazeteci Karel Valansi’nin konuşmacı olacakları söyleşide Türkiye-İsrail ilişkilerinin tarihsel arka planı ve mevcut durumu, Karel Valansi’nin “The Crescent Moon and the Magen David, Turkish-Israeli Relations Through the Lens of the Turkish Public”başlıklı kitabı üzerinden tartışılacaktır. Hamilton Books New York tarafından yakın zamanda yayımlanan kitap, İsrail Devleti’nin kuruluşu ve Türkiye’nin İsrail’i tanıma kararına Türk halkının tepkisini inceliyor. 1936-1958 yılları arasına odaklanan araştırma, Türkiye-İsrail ilişkilerini tarih kitaplarının soğuk çerçevesinden çıkararak, sözlü tarihe, yaşanmışlıklara ve tanıklıklara ağırlık vererek, iki ülke arasında alınan kararların ve yapılan anlaşmaların Türk halkına olan yansımalarını, etkilerini ve bu süreçte toplumda yaşanan değişimleri ortaya koymaya öncelik veriyor.

İkili ilişkilerin tarihsel perspektifinin yanı sıra günümüze olan yansımalarının da tartışılacağı söyleşide Türkiye-İsrail ilişkilerinin geleceğine ilişkin senaryolar ile, paylaşılan ortak coğrafyada işbirliği ve çatışma alanlarının da masaya yatırılması öngörülmektedir.

Etkinlik dışarıdan katılıma açık olarak düzenlendi.