Kadının Ekonomik Sorunlarına Çözüm Olan Mikrokrediler, KHÜ Öğrencileri Tarafından Masaya Yatırıldı

Kadir Has Üniversitesi öğrencileri sosyal sorumluluklarını bir kez daha yerine getirerek, kadının ekonomik sorunlarını ve bu sorunlara en etkili çözüm olan mikro kredi konusunu ele aldılar.

Kadınların finansal kaynaklara ulaşmasını kolaylaştırıp, onlara iş imkanı sağlayan ve Türkiye'de henüz yeni bir oluşum olan Mikrokredileri; 25’inci yılını kutlayan FINCA'nın (Foundation for International Community Assistance) Köy Bankaları Kampanyası ile Türkiye'de tanıtma amacını taşıyan konferans; 9 Aralık Perşembe günü, Cibali Kampüsü'nde gerçekleştirildi.

Kadın Partisi, İstanbul Kent Kadın Konseyi, Fikirtepe Kadın Gönüllüleri ve KEDV gibi sivil toplum kuruluşlarının katılımlarıyla gerçekleştirilen  Mikrokredi Konferansı, Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Güzel'in açılış konuşması ile başladı.

Açılış konuşmasının ardından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğrencisi Nefel Özhan, Mikrokredi ve Uygulama alanlarını hakkında bilgi verdi. Sonrasında Hukuk Fakültesi öğrencisi Cansu Korkmaz FINCA'nın Köy Bankası’nı tanıtarak, kadınların hikayelerini konferans davetlileri ile paylaştı. Konuşmaların sonunda mikrokredi desteği alıp hayatlarını değiştiren kadınlara başarı belgesi takdim edildi.

Kapanış konuşmasını yapan FINCA Avrasya Temsilcisi Nazım Aliyev ise, konferansa katılmaktan büyük bir onur duyduğunu sözlerine eklerken, Kadir Has Üniversitesi ve mensuplarına FINCA adına teşekkür etti.

Tüm dünyada 750 binden fazla kadına ulaşan projeye destek verenler arasında oyuncu Natalie Portman ve Ürdün Kraliçesi Rania Al Abdullah' da bulunuyor.

Köy Bankası (Village Banking) nedir?

Köy bankaları, insanlara kendi küçük işletmelerini kurabilecek şekilde bağışlar yaparak onların gelir seviyesini yükselten bu sayede de o insanların ailelerini de fakirlikten kurtaran bir sistemdir. Sistem şu şekilde işler, düşük gelirli ve kendi işletmelerini kurmak isteyen veya bu insanlara destek olmak isteyen insanlar bir araya gelerek bir Köy Bankası oluşturur. Herkes kendi çapında ufak bağışlarda bulunarak bankayı geliştirir ve bağış yapabilecek konuma geldiklerinde de küçük işletme kurmak isteyen insanlara yardım etmeye başlarlar. Yardım alan insanlar kendi işletmelerini kurarak ailelerini geçindirir ve çocuklarını okula gönderme fırsatına kavuşur. Bir ya da birkaç yıl sonra, yardım alan insanlar da işletmelerini sağlam hale getirdiklerinde onlar da kendi gelirlerine orantılı olarak diledikleri bir miktarda bağış yaparlar. Yaptıkları bağış yeni bağış alan kişilere gelir ve böylece köy bankası herkese yetebilecek bir kapasiteye ulaşır ve o bölgedeki kalkınma gerçekleşmiş olur. Bu gelişim, tamamiyle imece usulüdür. Komşular birbirine yardım ederek hem köylerini hem de ülkelerini kalkındırmış olurlar.

Köy bankaları düşük gelirli insanlara ulaşmak amacıyla kurulmuştur. FINCA'dan bağış alan kişiler (ki %70'i kadındır) ulusal düzeyde kabul gören işletme sahibi olamayan insanlardır. FINCA, bağış alan kişilerle yakın bir şekilde çalışır, onların kendi işletmelerini kurmalarını sağlar, çünkü ancak bu sayede daha büyük bir pazarın parçası olabilecek, global ekonomiye katkıda bulunabilecek ve nihayet, daha iyi para kazanabileceklerdir. FINCA, bağış alanlarına karşı, para kazandırma amacı haricinde, herhangi bir ekonomik krize veya hastalık ve ölüme karşı sigorta, biriktirme planları ve diğer servisler sağlamaktadır.