Geleceğe Dönüş? Ege’de Korku Politikası: Türkiye-Yunanistan-ABD İlişkileri üzerine yuvarlak masa toplantısı

14 Mayıs 2018 - Pazartesi

Piraeus Bank Konferans Merkezi
Selanik, Yunanistan
Cuma, 18 Mayıs 2018
17:00 – 20:30

Yunanistan ve Türkiye; komşu, hasım ve müttefik; karada ve denizde tartışmaları sınırları paylaşan iki ülke, Amerika Birleşik Devletleri müttefiki, NATO üyesi ve biri AB adayı iki ülke. Geçtiğimiz haftalarda, İngiliz basınına göre Türkiye ve Yunanistan 1996’dan bugüne ilk kez savaşa bu kadar yakınlar ve aksine hiç olmadıkları kadar müttefik ve barış içindeler.

Bir yandan tansiyon hala dış gözlemcilere endişe verecek kadar yüksek, öte yandan bugüne kadar Ege’deki istikrarda garantör olarak önemli rol oynamış olan ABD’nin karşı konulmaz derecede artan belirsizliğe sahip mevcut Donald J. Trump yönetimi.

Rusların bölgeye olan ilgisini, Suriye’de devam eden askeri kriz ve mülteci krizi ve Atlantik’te her iki tarafın da (ABD ve Türkiye’deki kesin, Yunanistan’daki muhtemel seçim) demokrasi ve hukukun üstünlüğü mücadelesini de resme eklemek gerek.

Bütün bunlara bakıldığında, geleceğin bize ne getirmesini bekleyebiliriz? Mevcut hava tarihteki başka bir periyodu hatırlatıyor mu? ABD (ya da NATO) değilse bölgede kim aracı rolünü üstlenecek?

Bu ve bunun gibi pek çok soruyu yanıtlamak için, Avrupa Çalışmaları ve Uluslararası İlişkiler Araştırma Merkezi (CIES) ve Selanik Amerikan Koleji Michael and Kitty Dukakis Center for Public and Humanitarian Service eşsiz bir iş birliği girişimi ile, seçkin bir grup akademisyeni, diplomatı ve pratisyeni bir araya getirdi.

Çalışma dili: İngilizce

Katılımcılar:

Pavlos Apostolides, Avrupa Birliği Eski Yunanistan Temsilcisi

Mustafa Aydın, Kadir Has Üniversitesi; Türkiye Uluslararası İlişkiler Konseyi

Maria Bozoudi, Selanik Amerikan Koleji

Mitat Çelikpala, Kadir Has Üniversitesi

Serhat Güvenç, Kadir Has Üniversitesi

Kostas Ifantis, Kadir Has Üniversitesi; Atina Panteion Üniversitesi

Alex Karagiannis, ABD Dış İşleri Genel Direktörü’nün Kıdemli Danışmanı (eski)

John Koenig, Eski ABD Kıbrıs Büyükelçisi

Sotiris Serbos, Trakya Democritus Üniversitesi