Bir Avrupa Birliği Kültür Programı projesi olan “Akdeniz Çevresindeki Kaya Yerleşimleri: Ortak Kimlik – Yeni Perspektifler” Projesi Çalışmalarına Başladı

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ’nin ortağı olduğu, Avrupa Birliği Kültür Programı çerçevesinde yer alan “Akdeniz Çevresindeki Kaya Yerleşimleri: Ortak Kimlik – Yeni Perspektifler / Cultural Rupestrian Heritage In The Circum-Mediterranean Area: Common Identity – New Perspective (CRHIMA-CINP)" adlı Avrupa Birliği Projesi Ekim 2010’da yapılan toplantılarla başlamıştır.

Floransa Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık ve Planlama Bölümü öğretim üyesi Prof. Carmela CRESCENZI önderliğinde planlanan bu proje, University of Florence / İtalya, Kadir Has Üniversitesi / Türkiye, Ecole Superieure Nationale de Paris La Villette / Fransa, National And Kapodistrian University Of Athens /Yunanistan, Universidad Politecnica de Valencia / İspanya adlı ortaklar ile gerçekleştirilecektir. Projede Prof.Dr. E.Füsun ALİOĞLU (KHÜ), Y.Doç.Dr. Yonca KÖSEBAY ERKAN (KHÜ), Dr. Mehmet ALPER (KHÜ) ; Doç.Dr. Berrin ALPER (YTÜ), Prof.Dr. Işık AYDEMİR (İstanbul Ticaret Üniversitesi) Türkiye grubunu oluşturmaktadır.

Kaya içi yerleşimlerinin korunmalarını amaçlayan proje, 01.10.2010 - 29.09.2012 tarihleri arasında tamamlanacaktır. Çalışmalar, Kapadokya Bölgesinde, proje alanı olarak belirlenen Orta Hisar yerleşmesinde 01-03 Ekim tarihlerinde yapılan toplantıyla başlatılmıştır. Üniversitemizi temsilen Prof.Dr. E.Füsun ALİOĞLU, Y.Doç.Dr. Yonca KÖSEBAY ERKAN, Dr. Mehmet ALPER ve proje lideri Prof. Carmela CRESCENZI ile öğrencilerin katıldığı bu çalışmada hedefler ve kapsam yeniden ele alınmıştır. Bu ilk toplantının ardından, Massafra / İtalya’da, International Seminar in Terra Jonica”, Rupestrian Settlements In The Mediterranean Region From Archaeology to good practices for their restoration and protection”adlı bir seminer düzenlenmiştir. Seminerde Türkiye grubunu Dr. Mehmet ALPER (KHÜ) ; Doç.Dr. Berrin ALPER (YTÜ) “Cappadocia: Conservation Problems Of The Site And Applications” adlı bildiri ile temsil etmişlerdir.

29-31 Ekim tarihleri arasında düzenlenen bu toplantı, İtalyan yerel basınında geniş yer bulmuştur. Üniversitemizi temsil eden proje yürütücüsü Dr. Mehmet Alper ve Doç.Dr. Berrin Alper, Massafra yerleşmesinin mülki idarecileri tarafından resmi törenle karşılanmış ve Kapadokya bölgesinde başlatılan çalışma büyük ilgi görmüştür.