Panorama Khas'ın 25. Sayısı Çıktı!

Panorama Khas’ın 25. sayısında ağırlıklı olarak dünyadaki teknolojik gelişmeleri ele alarak günümüzde neredeyse insanlığın yazılı tarihine eşit miktarda üretilen veri hacmini anlamlandırmaya ve geleceğe dair bazı çıkarımlarda bulunmaya çalıştık. Bu amaçla Hasan Dağ tarafından hazırlanan “Büyük Veri” dosyasında büyük verinin; tanımına, özelliklerine, devrimci teknolojilerle olan ilişkisine, araştırma ve iş dünyasındaki işlevlerine ve son olarak siyaset, uluslararası ilişkiler ve temsil konusunda getirdiği değişikliklere odaklandık.

Bu sayımızdaki benzer teknolojik gelişmelere ve dijital araçlara odaklanan yazıların fazlalığı kişisel gündemlerimizin de teknoloji ile ne denli iç içe olduğunu gösteriyor. Bir zamanların efsane ismi, satranç dehası Garry Kasparov’un yapay zekâ şaheseri Derin Mavi’ye karşı mücadelesi, otomasyon, robotlaşma ve yapay zekâ ile ete kemiğe bürünen Endüstri 4.0. ve bazen rutinleşen günlük hayatlarımızda yeni dillere ve dünyalara kapı aralayacak dijital dil öğrenme araçları bugün teknoloji alanındaki kazanımlarımızı çok güzel özetliyor. Geçtiğimiz yıl Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen “İnternet ve Kişisel Verilerin Korunması Hukuku Sempozyumu”ndan bazı satırbaşları ise internet çağında kişisel verilerin korunması alanındaki belirsizliklerin giderilmesi açısından önemli bir ihtiyaca karşılık geliyor.

Teknolojiden sıkıldığınız ve kendinizi tarih ile doğanın uyumuna bırakmak istediğinizde ise dergimizin sayfalarındaki iki güzergâh sizlere ilham verebilir. Biri hemen yanıbaşımızdaki tarihi Karagümrük semti, diğeri ise Casablanca filminin büyülü mekânlarına ev sahipliği yapan Fas.

Şehirdeki sanatsal faaliyetler tüm hızıyla devam ederken bir sergi önerisini de biz yapmış olalım: 2 yıl süren titiz bir konservasyon/restorasyon ve araştırmanın ürünü olan Cibali Tütün Fabrikası sergisinin kapıları Rezan Has Müzesi’nde Mayıs 2017’den beri ziyaretçilere açık. Bu titiz araştırmanın hikâyesini Panorama Khas’ta okuduktan sonra sergiyi kaçırmak istemeyeceksiniz.

Panorama Khas’ı bağlı bulunduğunuz birimlerden ve üniversite içerisinde yer alan dergiliklerden alabilirsiniz!

Dergimizi http://panorama.khas.edu.tr/ sitesinden ve @PanoramaKhas twitter hesabından takip etmeyi unutmayınız!

Derginin son sayısı için: http://panorama.khas.edu.tr/uploads/pdf/25-sayi.pdf