Türkiye Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler XVIII: Sinema ve Sinema

Türkiye Sineması üzerine onsekiz yıldır kesintisiz olarak düzenlenen tek konferans olma özelliği taşıyan Türkiye Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı'nın onsekizincisi 4-6 Mayıs tarihlerinde Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde gerçekleşti.

Türkiye Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler 1999 yılından bu yana sektör temsilcileri ve akademisyenleri bir araya getirip Türkiye Sineması’nın sorunlarını ve fırsatlarını tartışılabilecekleri bir platform oluşturuyor. Her yıl düzenlenen konferanslar sonrasında hakem değerlendirmesinden geçen bildiler ve sektör temsilcileriyle yapılan söyleşiler kitaplaştırılıp Bağlam Yayıncılık tarafından yayınlanıyor.

Türkiye Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı’nın bu seneki teması “Sinema ve Sinema”. Üç gün sürecek konferans boyunca yurtiçi ve yurtdışındaki çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin ve sinemacıların katılımlarıyla Türkiye Sineması’nın kendisine ve başka sinemalara nasıl baktığı, filmlerin içinde farklı temsil geleneklerinin izlerinin nasıl sürüldüğü ve sorgulandığı tartışıldı.

Konferans programında Türkiye Sineması’nın temsil gelenekleri ile kurduğu ilişkinin tartışılacağı sekiz oturum ve Fatih Özgüven tarafından gerçekleştirilenana konuşma dışında, senarist-yönetmen Barış Pirhasan, oyuncu Deniz Türkali ve sanat yönetmeni Mustafa Ziya Ülkenciler’in katılımıyla “Atıf Yılmaz Anısına” paneli, Gişe Memuru ve Sarmaşık filmleriyle ulusal ve uluslararası birçok ödül kazanan yönetmen Tolga Karaçelik ve Müje Ar ile yapılan söyleşi, Erman Film’den Fuat Erman, Erler Film’den Serpil Akıllıoğlu ve Kemal Film’den Kemal Seden’in katılımlarıyla arşivciliğin ve eski filmlerin restorasyon sürecinin konuşulduğu “Yeşilçam, Yapımcılık ve Arşivcilik” paneli, Motör: Kopya Kültürü & Popüler Türk Sineması filminin yönetmeni Cem Kaya, Yollara Düştük filminin yönetmeni Deniz Yeşil ve Kapalı Gişe: Türkiye’de Tekelleşen Film Dağıtımı filminin yönetmenlerinden Evrim Kaya’nın konuşmacı olarak katıldığı “Bir Sinema Belleği Olarak Belgesel Sinema” gibi paneller yer aldı.

Konferansın detaylı programına www.tfayy.org adresinden ulaşılabilir.